Banktól, biztosítótól szabadulna a horvát állam
2013.10.10
A horvát pénzügyminiszter összeállított egy listát a privatizáció elõtt álló legnagyobb állami biztosító és utolsó helyi bank lehetséges vevõirõl – adta hírül a Reuters.

A növekvõ költségvetési hiánnyal és államadóssággal küzdõ Horvátország befektetõket keres a Hrvatska Postanska Banka (HPB) 99,13%-os, valamint a Croatia Osiguranje (CO) biztosítótársaság 50%-os állami tulajdonára.

A pénzügyminisztérium egy listát terjeszt a kabinet elé, amelyben a HPB lehetséges vevõi között az osztrák Erste Bankoté és a magyar OTP Bankot jelöli meg – derül ki a kormány honlapjára szerdán feltöltött dokumentumból.

A CO biztosítóban fennálló 50%-os részesedését a lengyel PZU biztosítónak, valamint a helyi dohányipari és turisztikai csoportnak, az Adrisnak ajánlaná fel Horvátország, utóbbi ugyanis már bejelentette, hogy a biztosítási szektorban kíván bõvíteni.

A kormány 2 milliárd kuna bevételt remél az ügyletekbõl.

A CO a legnagyobb helyi biztosító, mintegy 35%-os piaci részesedéssel. A HPB a helyi bankpiac mintegy 4,5%-át kontrolálja, a piacot egyébként olasz, osztrák, francia és magyar bankok uralják.

A pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy egy nem kötelezõ érvényû vételi ajánlatot már elutasított a szlovén Zavarovalnica Triglav részérõl, arra hivatkozva, hogy a cég nem rendelkezik elegendõ tõkével.

Az Európai Unióhoz júliusban csatlakozott Horvátország immár ötödik éve nem képes gazdasági növekedést elérni. A kormány erõs nyomás alatt van, hogy csökkentse a magas államadósságot, amely hamarosan meghaladhatja a GDP 60%-át, a költségvetési hiány pedig idén a GDP 3,5%-ára emelkedhet.