10 pénzügyileg hasznos időtöltés a karantén idején
2020.04.02

Várhatóan még a következő hetekben is érvényben lesz hazánkban a kijárási korlátozás, sokkal több időt tölt tehát mindenki otthon. A könyvolvasás, filmnézés, kertészkedés mellett érdemes most időt szentelni személyes pénzügyeink áttekintésének is.

  • Rendezd pénzügyi számláidat és jelszavaidat

Itt az ideje a különböző bankszámlák, internetbanki elérhetőségek, jelszavak rendszerezésének. Érdemes ezt mindenkinek párjával együtt elvégeznie, hogy szükség esetén ő is tudja ezeket. Nem árt meghatalmazást is írni a banki/biztosítói ügyintézések megkönnyítésére.

Érdemes átnézni a bankszámláról indított összes automatikus utalást, összegyűjteni a meglévő biztosítási kötvényeket, és ellenőrizni a kedvezményezetteket.

  • Készítsd el az adóbevallásodat

A személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének törvényben foglalt határideje 2020. május 20., azonban nem érdemes addig várni vele. Ki tudja, mi történik velünk addig. A veszélyhelyzetre tekintettel idén egy hónappal hosszabb ideig, azaz 2020. április 15-éig lehet kérni, hogy a NAV papír alapon továbbítsa az adóbevallási tervezetet. Amennyiben az abban foglaltakkal egyetértesz, akkor nincs teendőd, a tervezetet sem aláírni, sem visszaküldeni nem kell.

Ha egyéni vállalkozóként karanténba kerülnél, és emiatt nem tudod benyújtani a bevallásodat, akkor azt meghatalmazottad is beadhatja.

Ha vállalkozásod van, szintén érdemes mindent időben elvégezni. Szerencsére a NAV is tisztában van a járványhelyzet okozta nehézségekkel, így például igazolási kérelmet terjeszthet elő a vállalkozó, ha megbízott könyvelője elérhetetlen, mert például igazoltan koronavírus-fertőzött, és nála vannak a bevalláshoz szükséges iratok, dokumentumok.

  • Készíts befektetési tervet

A komoly befektetők célokat tűznek ki és befektetési terveket készítenek ezek elérésére. Használd ki a karanténidőt, fontold meg, mi a célod meglévő befektetéseiddel. Ezek a célok lehetnek rövid és hosszú távúak is. Rövid távú cél lehet egy új autó, hosszú távú lehet a gyerekek egyetemi képzésének finanszírozása, vagy a kényelmes nyugdíjba vonulás. Ezen célok átgondolása fontos, mivel az idő kulcsszerepet játszik a befektetésben, a megfelelő eszközosztály kiválasztásában. Részvényeket, kötvényeket például hosszú távú célokhoz, készpénzt, lekötött betétet pedig rövid távú célokhoz érdemes rendelni. A befektetési portfólió rendszeres karbantartása, átrendezése fontos a célok eléréséhez.

  • Keress extra pénzt

Sokan kerülnek sajnos átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe a koronavírus miatt: van, aki teljesen elveszíti állását, másoknak a munkaidejét csökkentik le, a fizetésükkel együtt. Ilyenkor jól jön egy kis plusz pénz. Érdemes megpróbálni például online értékesíteni a nem hasznát elektronikai eszközöket (konyhai robotgéptől a játékkonzolkig), ruhákat, bútorokat, könyveket, de még a fel nem használt különféle ajándékutalványokat is el lehet adni.

  • Élj a fizetési moratóriummal, ha szükséges

Magyarországon 2020. december 31-ig érvényes hitelmoratóriumot vezettek be. Automatikusan elindul a hiteltörlesztés szüneteltetése, ha nem lépünk semmit. Feleslegesen azonban nem érdemes élni a moratórium lehetőségével, mert ez egyben azt is jelenti, hogy a halasztás ideje alatt nem leszünk hitelképesek.

  • Ellenőrizd a biztosítási jogviszonyodat

Munkavállalóként – ügyfélkapu regisztrációval – lekérdezhetjük a munkaadó által bejelentett aktuális biztosítási jogviszonyunkat. Ez főként az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság miatt fontos. Fizetés nélküli szabadság esetén, annak első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, ami idén havonta 7 710 forint.

  • Védd a jelszavaidat

Biztonsági szakértők évek óta figyelmeztetnek, hogy online fiókjaink védelme érdekében gyakran cseréljük a jelszavakat, és használjunk összetett – betűket, számokat, véletlenszerű karaktereket tartalmazó – jelszavakat.

Érdemes most időt szakítani egy megfelelő jelszókezelő kiválasztására, ami az összes felületen használt jelszavunkat tárolja, így csak egyetlen jelszót kell megjegyeznünk. Ezek a jelszókezelők segítenek erős, egyedi jelszavak létrehozásában mindegyik fiókunkhoz.

  • Ellenőrizd az előfizetéseidet

Számtalan olyan szolgáltatásért fizetünk, amit valójában nem is használunk. A különböző ingyenes próbahónapokat kínáló szolgáltatók az időszak letelte után automatikusan számlázni kezdenek, ha nem mondjuk le ezeket. Lehetnek ezek felhőalapú szolgáltatások, újságelőfizetések, mobilapplikációk. Csapj rendet közöttük.

  • Keress jobb munkát/hivatást

Lehet, hogy már egy ideje munkahelyváltáson töröd a fejed, vagy épp most kezdtél el aggódni a céged jelenlegi stabilitásán. Kezdj el most munkát keresni, vedd fel a kapcsolatot régi kollégáiddal, ismerőseiddel, frissítsd önéletrajzodat, LinkedIn profilodat, gondolkodj, hogy mivel szeretnél igazán foglalkozni.

  • Ellenőrizd biztosításaidat

A járvány idején keveseknek jut eszébe, hogy beüthet még egyéb vészhelyzet is. Holott itt van a nyakunkon a tavasz esős, viharos szakasza, ami komoly károkat okozhat ingatlanunkban, autónkban. Érdemes ellenőrizni meglévő biztosításaink fedezetét. Hasonlítsuk össze a szerződésben szereplő biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyaink értékével, szükség esetén aktualizáljuk szerződéseinket. Életbiztosításoknál ellenőrizzük a kedvezményezetteket.