Egyes szakembereknek könnyebbé válhat a külföldi munkavállalás
2013.10.14
Könnyebb munkavállalást ígér szakembereknek külföldön az európai szakmai kártya, amelynek bevezetését múlt héten szavazta meg az Európai Parlament.

A szakmai képesítést igazoló virtuális kártya segítségével vállalhatnak munkát más uniós tagállamokban orvosok, gyógyszerészek, építészek és néhány más szakma képviselõi.

A szakemberek saját országukban kérhetik majd az európai szakmai kártyát, amit rövid munkavállalás esetén a származási hely szerinti ország, letelepedés esetén a fogadó ország hatóságainak kell kibocsátani.

A rendszer a tagállamok között már mûködõ elektronikus adatcserén alapul. Ha a fogadó állam hatóságai határidõn belül nem határoznak a képesítés elismerésérõl, akkor a képesítést automatikusan elismertnek kell tekinteni.

Az Unióban mindegy nyolcszáz szabályozott foglalkozás létezik, azonban a tagállamok kölcsönösen mindössze az alábbi hetet ismerik el automatikusan: orvos, fogorvos, gyógyszerész, nõvér, bába, állatorvos és építész.

A rendszer átláthatóbbá tétele érdekében a felülvizsgált szabályok alapján a Bizottságnak létre kell hoznia a szabályozott szakmák nyilvános adatbázisát. Az adatok a tagállamoktól érkeznek majd, amelyeknek indokolniuk kell, hogy milyen okból szabályozzák az egyes szakmákat.