Drágább lehet a kártyahasználat az ingyenes készpénzfelvétel miatt
2013.10.15
Egy új törvényjavaslat értelmében a tranzakciós illeték hatálya nem terjed majd ki a kártyás fizetésre, és ingyenes lesz havi kétszeri pénzfelvétel 150 ezer forintig. Utóbbi intézkedés nyomán viszont arra kell számítani, hogy a számlavezetéshez kapcsolódó díjakon újra emelnek a pénzügyi szolgáltatók – írja a Világgazdaság.

A Magyar Bankszövetség múlt heti közleménye szerint támogatják, hogy a lakossági bankkártya-használatot ne terhelje tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, ugyanakkor nem értenek egyet azzal, hogy a bankkártyával történõ készpénzfelvétel tényleges költségeit se érvényesíthesse a szolgáltató. Szerintük a mindennapi készpénzszükségletet meghaladó ingyenes készpénzfelvételi lehetõség jogszabályi biztosítása a szürkegazdaság erõsödéséhez vezethet.

A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvét lehetõsége nyomán az ATM-használat után nagyon komoly bevételtõl esnek el a hitelintézetek, és a bankjegykiadó automatáik üzemeltetése is a legtöbb esetben veszteséges lehet. Ebbõl következõen nõhetnek a számlavezetési, átutalási díjak, de a bankkártyák éves díjai is.

A változások nyomán a lakossági ügyfelek bankhasználati szokásai is módosulhatnak: az átutalások számát nyilván csökkenteni igyekeznek majd, növelve közben a készpénzhasználatot, miközben a bankkártyás fizetési tranzakciók száma továbbra is magas marad.