Kaszab: nem hoz árzuhanást az idei kgfb-kampány
2013.10.15
A kötelezõ biztosítás 2010. január 1-tõl életbe lépett változásai miatt egyre több autóst érint az évközi biztosítóváltás, mivel ettõl az idõponttól kezdõdõen eltörölték az egységes január 1-i évfordulót. Bár pontos piaci adat nem áll rendelkezésre, a K&H Biztosító becslése szerint az autósok többségének idén még az év végén jár le a szerzõdése.

Az új kgfb-szabályozás 2010-es hatályba lépése óta egyre növekedik az évközi szerzõdéskötések száma, és ezzel együtt csökken az évvégi biztosítóváltások száma. Pontos piaci számok nincsenek Magyarországon, a K&H Biztosító becslése szerint az autósok többségének idén még az év végén jár le a szerzõdése.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint a kgfb-piacon az idei év egyik jellemzõ trendje a szolgáltatók évközi díjhirdetése volt, ezek azonban csak kisebb változást jelentettek, új tarifastruktúrát nem vezetettek be a piacra. A kampányban meghirdetett, csökkentett díjak évközben enyhén növekedtek.

Kaszab az idei kampányban csökkenõ szerzõdéskötésre számít: egyrészt a folyamatosan csökkenõ év végi szerzõdésszám miatt, másrészt az utóbbi években kialakult rendkívül alacsony díjszint okán. A szakértõ hozzátette: "Az év végi kampányban az autósok jelentõs része már nem tud akkora megtakarítást elérni, mint amire a korábbi években lehetõsége volt."

Évközi és évvégi biztosítóváltás
A kötelezõ biztosítás 2010. január 1-tõl életbe lépett változásai miatt egyre többeket érint az évközi KGFB váltás, mivel ettõl az idõponttól kezdõdõen eltörölték az egységes január 1-i évfordulót.

Ennek megfelelõen akik 2010. január 1-e után vásároltak gépjármûvet vagy lettek bejegyezve üzembentartóként a forgalmiba, azoknak a vásárlás vagy az üzembentartói  bejegyzés dátumával megegyezõ évfordulója lesz a kötelezõ biztosításának.

Évközi KGFB váltás esetén ugyanúgy felmondható a szerzõdés, ennek birtokában lehet biztosítót válthatni. A KGFB szerzõdésnek folyamatosnak kell lennie évközi kötelezõ váltás esetén is.