Jól reagált az Uniqa a megváltozott ügyféligényekre
2013.10.17
Az UNIQA csoport és magyarországi leányvállalata, az UNIQA Biztosító Zrt. a 2020-ra kitûzött célok elérése érdekében a növekedési programjának megfelelõen a piacokat felülteljesítve zárta 2013 elsõ félévét.

A magyar leányvállalat 2013 elsõ féléves eredményei alapján az elõzõ év azonos idõszakához képest, a piacot felülteljesítve, 17,7 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Az életbiztosítások területén is jelentõs pozitív eredménynek számít, hogy a díjelõírásunk 43,6 százalékkel növekedett, míg a piacon mindösszesen 10,9 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A nem –életbiztosítások területén a piacon még mindig a csökkenés volt a jellemzõ, addig a biztosító növekedést tudott felmutatni. Ez leginkább új, innovatív szolgáltatásaiknak volt köszönhetõ.

Megváltozott ügyféligényekre válaszul új szolgáltatások

Juhos András, az UNIQA Biztosító személybiztosításokért felelõs igazgatósági tagja bemutatta új befektetési egységekhez kötött életbiztosításukat, a Medáliát, ami számos újdonságával egyedülálló a magyar piacon. A termékkel leginkább az idõsebb korosztályt, a 65 év felettieket kívánják megcélozni, akik számára egészen 90 éves korukig nyitva áll a lehetõség, hogy megkössék a biztosítást és ezáltal gondoskodjanak a szeretteik anyagi biztonságáról. A biztosítás által tervezhetõvé válik az öröklés, amely nem része a hagyatéki eljárásnak, így illetékmentes. A magas belépési kor ellenére sincs egészségi kockázatelbírálás, határozott tartamra, de akár élethosszig is köthetõ a biztosítás, amelynek visszavásárlási értéke mindig 100%.

A befektetések három devizanemben forintban, euróban és dollárban is tarthatók, alacsony kockázatútól a magasabb hozamlehetõséget ígérõ befektetési stratégiákig választhat az ügyfél.

Másik újdonság a Puzzle balesetbiztosítás, amely a Magyarországon végbemenõ társadalombiztosítási változásokra, mint például a rokkantsági, vagy a keresõképtelenséget érintõ ellátások szûkülésére kínál megoldást. Átlagjövedelemmel rendelkezõ személynek is komoly bevételkiesést jelenthet egy hosszabb táppénz, nem beszélve a rokkantságról. Az UNIQA új balesetbiztosítása komplex megoldást nyújthat a kisebb és a súlyosabb következményekkel járó esetekre is. Magas térítési limitekkel, családi kedvezményekkel és rehabilitációs tanácsadással, szolgáltatással kívánják meg teljessé tenni a védelmet egy váratlan baleset és annak súlyos következményei ellen. A termék különlegessége, a felelõsségbiztosítási eleme, amellyel az ügyfelek biztonságérzete tovább növelhetõ, amennyiben balesetük során esetleg másoknak kárt okoznának.

Kényelmi szolgáltatások a lakásbiztosításban

A 2011-ben nagy sikerrel bevezetett Otthon és környezet lakásbiztosítás az azóta kialakult új ügyféligényekre válaszul megújult és számos újdonsággal egészült ki. A magyar háztartások egyre jobban fel vannak szerelve elektronikai és számítástechnikai eszközökkel, amelyekre az új termék, az Otthon és környezet Techno lakásbiztosítás már megoldást kínál. Az új csomag része az IT asszisztencia, aminek választásával az ügyfél bármiféle IT kérdése esetén felkeresheti a biztosítót, és problémáját akár távoli eléréssel ténylegesen megpróbálják megoldani. A biztosítás másik elemével, a háztartási berendezésekre szóló kiterjesztett garancia-szolgáltatással pedig az ügyfél számára lehetõvé válik, hogy a garancia idõ lejárta után is megkapja a garanciális szolgáltatásokat az eszközökre. A lakásbiztosítás továbbra is szem elõtt tartja a „zöld” gondolkodásmódot, ezért a papírkímélõ elektronikus kommunikáció választásával az ügyfél 10 százalék kedvezményben részesülhet a biztosítási díjból.

Mindezeket a pozitív eredményeket a biztosító egy évek óta szûkülõ piacon érte el, és annak ellenére, hogy a szektorra kivetett biztosítási adó nem elhanyagolható a vállalat profitabilitása szempontjából. Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte - „Az évrõl évre egyre súlyosabb természeti katasztrófák negatív hatásaival még megküzdenek a biztosítók, de a szektort sújtó adóteher jelentõs mértékû költséget jelenthet a biztosítók számára.”

UNIQA Csoport - növekedés a jelentõs árvízkárok ellenére is.

Az UNIQA csoport 2013 elsõ félévében az árvízkárokból fakadó 30 millió eurós nettó terhelés ellenére növelni tudta szokásos vállalkozási eredményét, amely így 196,6 millió eurót tesz ki, szemben a tavalyi év hasonló idõszakában elért 106,5 millió euróval. Az adózás és kisebbségi érdekeltségek utáni konszerneredmény 162,7 százalékos növekedést mutatott. (150,6 millió euró). A károk és költségek díjra vetített hányada az árvízkárok ellenére is 99,4 százalék volt, a díjbevétel 7,4 százalékkal 3 068,1 millió euróra emelkedett.