Leminõsítették az Uniqa biztosítót
2011.12.13
A folyamatos szerkezetátalakítások ellenére „A-„ rontotta az osztrák biztosító osztályzatát a Standard and Poor’s. A hitelminõsítõ szerint ugyanakkor stabilak a biztosító kilátásai, 2012-ben pedig akár tõkemegfelelési helyzetét is képes lesz helyreállítani.

A hitelminõsítõ a társaság hosszú távú hitelbesorolását, és pénzügyi erejét „A”-ról „A-„-ra minõsítette. A leminõsítés magában foglalja az Uniqa legfontosabb üzleti egységeit, így a , Uniqa Personenversicherung AG-t, az Uniqa Sachversicherung AG-t, és az Uniqa Re AG-t.

Az ügynökség döntése tükrözi azon véleményét, miszerint az Uniqa pénzügyi ereje és tõkemegfelelése 2011 folyamán jelentõsen gyengült, a kedvezõtlen piaci körülmények következtében. A csoport várhatóan év végén mintegy 300 millió eurós veszteséget fog bejelenteni, mely fõként a 190 millió eurós görög államkötvény leírásokkal magyarázható.

A biztosító várhatóan számos intézkedést meg fog hozni jövõre, hogy tõkehelyzetét olyan szintre javítsa, amely jobban összhangban áll minõsítésével. A németországi Mannheimer AG Holding eladásával ez valamelyest sikerült is, egyúttal bizonyítva a csoport elszántságát a strukturális átalakítások folytatása iránt.

Sõt, az S&P úgy véli, hogy az Uniqa többségi tulajdonosai, az Austria Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit Privatstiftung és a Raiffeisen Zentralbank Oesterreich 2012-ben is elkötelezettek lesznek a biztosító tõkésítése mellett, a pénzügyi rugalmasság biztosítása érdekében. Ezen kívül, 2013-ban tõkeemelést is tervez a menedzsment, a közkézhányad 49%-ra növelésén keresztül.