Felmérés: mitõl félünk legjobban, ha a nyugdíjas éveinkre gondolunk?
2013.10.17
Ma Magyarországon, ha felteszik azt a kérdést, hogy mitõl félünk legjobban, ha a nyugdíjas éveinkre gondolunk, a legtöbben az anyagi bizonytalanságot említik, lesz-e pénz a számlákra, mindennapi kiadásokra. A Groupama Garancia Biztosító egy kutatásban megvizsgálta a várakozásokat is, amely szerint elsõdlegesen jó egészségben, a családunkhoz közel szeretnénk eltölteni a munkával töltött évek után megérdemelt pihenést.

A Groupama Garancia Biztosító a Gfk Piackutató Intézet közremûködésével reprezentatív kutatást készített arról, hogy milyen vágyai, várakozásai vannak a lakosságnak a nyugdíjas éveket illetõen. A kutatás fõként a 30-40-es korosztály véleményét vizsgálta, ugyanis ebbõl a generációból a legtöbben leterheltek anyagilag, hiszen nagyrészüknek lakáshitele van, a meglévõ vagy leendõ gyermekeik jövõjét kell tervezniük, esetenként támogatniuk kell nyugdíjas szüleiket és mindeközben finanszírozni a saját mindennapjaikat. De hol marad a saját jövõ, a saját nyugdíjas évekre való tervezés és felkészülés?

Az egészég a legfontosabb, az élet élvezetérõl valószínûleg nem is merünk álmodni

A Groupamának a Gfk közremûködésével végzett reprezentatív kutatása többek között azt is vizsgálta, mit tart legfontosabbnak egy mai harmincas-negyvenes a késõbbi nyugdíjas éveiben, hogyan képzeli azt el. A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek közel kétharmada (62%) úgy gondolja, hogy nyugdíjas korban az egészség a legfontosabb, mindent meghatározó tényezõ, minden más ezen alapul. Az egyszemélyes háztartásban élõk körében még ennél is nagyobb, 80%-os az egészség fontossága, valószínûleg õk nagyon félnek a kiszolgáltatottságtól. Érdekes, hogy a budapesti válaszadók az átlag alatt tartják fontosnak, (51%), a vidékiek viszont jobban féltik egészségüket. (65%).

Második helyen a család közelsége szerepel, 40%-a a válaszadóknak tartja a második legfontosabb tényezõnek, hogy nyugdíjas korban a szeretteit a közelében tudhassa. A megkérdezettek válaszai alapján jól látszik, hogy a család, a gyerekek, az unokák közelsége a legtöbb embernek kiemelt fontosságú; a nõknél kicsit magasabb az átlagnál ennek az aránya, 46%-uk nem szeretne magányosan élni. Szintén jobban vágynak a közös mindennapokra a nyolc általános végzettségûek, 50%-uk említette a család közelségét a második legfontosabbnak.

Ma elterjedt az a közvélekedés, hogy a mai negyvenesek életstílusát a korábbi harmincasok, a mai ötvenesek életstílusát pedig a korábbi negyvenesek életminõsége tükrözi. A kutatásban megvizsgáltuk, hogy mennyire tartják fontosnak a válaszadók a megfelelõ életminõséget, a fittséget és a fiatalosság megõrzését. Harmadik legfontosabb szempontnak tartja a válaszadók 45%-a hogy megfelelõ életminõséget, élményeket tudjon magának biztosítani, közülük is leginkább a nõk (49%) és az alapfokú végzettségûek vágynak erre (75%). Negyedik helyen a fittség, ötödik helyen pedig a fiatalság megõrzése szerepelt, közel 40-40%-os eredményekkel.

„Megvizsgáltuk az összegyûjtött adatokat, abból a szempontból is, hogy a fenti, életminõséggel kapcsolatos célok érdekében erõteljesebb megtakarítási hajlandóságot mutatnak-e a válaszadók, és ezért átlag feletti mértékben rendelkeznek-e megtakarítással. Azonban azt kellett megállapítanunk, hogy sajnos nem. 62%-uknak van megtakarítása, ebbõl pedig 60%-uk a nyugdíjas évekre is spórol. De nem találtunk összefüggést abban, hogy aki az átlagnál jobb életminõségre vágyik, annál nagyobb lenne a megtakarítások aránya.” – mondta el Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet-üzletágának ügyvezetõ igazgatója.