Továbbra is önti a pénzt a lakosság a befektetési alapokba
2013.10.18
Bár az intézményeknél a visszaváltások voltak túlsúlyban, a lakossági befektetõknek köszönhetõen folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán szeptemberben is. A világ tõzsdéi jelentõsen emelkedtek, a fejlõdõ piacok dinamikusabban. Ezzel összhangban a magyar index is emelkedett, bár jóval szerényebb mértékben, ahogy azt már megszokhattuk. A forint erõsödött a dollárhoz és az euróhoz képest is. A befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok voltak. A növekedés mérsékeltebb volt, mint az elmúlt hónapokban.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 43 milliárd forinttal, azaz 1 százalékkal növekedett szeptemberben. A nettó eszközérték a tõkevédett alapoknál, az árupiaci alapoknál és a zártkörû alapoknál csökkent, a részvényalapoknál stagnálást láthatunk, a többi kategóriánál pedig kisebb-nagyobb növekedést tapasztalhatunk. Mindez erõsen összefügg a tõkeáramlás irányával. A legnagyobb tõkebeáramlás az abszolút hozamú alapokhoz történt, a zártkörû alapoknál pedig nagyobb visszaváltások történtek. Összességében 16 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4.340 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,4 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,4 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapokon belül érdemes megemlíteni, hogy a hazai likviditási alapokban nagyobb visszaváltás volt, összességében 7,3 milliárd áramlott ki. Ezzel szemben a dollár és euró övezeti pénzpiaci alapokba jelentõs friss tõke áramlott. Az eredõ összességében pozitív, hiszen a pénzpiaci alapokba 12,8 milliárdnyi nettó értékesítés volt. Az eredmény: 1,1%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek, bár a növekedés dinamizmusa itt is csökkent. A vagyongyarapodás 1,6% volt és 6,6 milliárdnyi friss tõke áramlott a kötvényalapokba.

Bár a magyar tõzsdeindex emelkedett a trenddel összhangban, de az emelkedés mértéke jóval kisebb volt, mint a többi fejlõdõ régióban. A részvényalapokból több mint 11 milliárdnyi tõke távozott, amit a hozamok csaknem ellensúlyozni tudtak. Összességében részvényalapok vagyona 0,75%-kal csökkent.

A tõkevédett alapokból tovább folytatódott a tõkekivonás. Ebben a hónapban 9 milliárdnyi tõke távozott. A kategória nettó eszközértéke 2%-kal csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott. A tõkebeáramlás 16,6 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hónapban a hozamokkal együtt 5,5%-os volt, ami a legmagasabb a kategóriák között.

Figyelemre méltó, hogy a hosszú ideig mellõzött nyilvános ingatlanalapoknál az elmúlt hónap után ebben a hónapban is az értékesítés dominált. A friss tõke nagysága 7,1 milliárd. A tõkebeáramlás és a hozam együttesen 2 %-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 11,1 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamokkal együtt a vagyon 4,9%-kal növekedett, ami a második legnagyobb növekedés a kategóriák versenyében.

Az árupiaci alapokból 1,3 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok nem tudták javítani az összképen, így jelentõsen 12, 85%-kal csökkent a nettó eszközérték.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban jelentõsebb tõkekivonást tapasztalhattunk (elsõsorban a részvényalapokból), ami megközelítette a 16,8 milliárdot. A vagyon közel 8%-kal csökkent.