Töretlenül áramlik a pénz a befektetési alapokba
2014.09.17
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán augusztusban is. Mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéi emelkedni tudtak. Ezt az emelkedést követte a magyar tõzsde is, igaz az átlagot nem tudta megközelíteni. A forint tovább gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest is, de fõleg a dollárral szemben volt szembeötlõ ez a gyengülés. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban ismét kimagasló növekedést hoztak a vegyes alapok, de a részvényalapok teljesítménye is említésre méltó, hiszen az elmúlt két év legnagyobb növekedése volt ebben a kategóriában.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 112 milliárd forinttal, azaz 2,1 százalékkal növekedett augusztusban, nagyrészt a tõkebeáramlásnak köszönhetõen. A kezelt vagyon alakulása ebben a hónapban viszonylag egységes képet mutat, hiszen csak a származtatott alapoknál láthatunk némi csökkenést; a pénzpiaci alapoknál stagnálást; de a többi kategória esetében a növekedés a meghatározó. A tõkeáramlásánál tulajdonképpen ugyanez a helyzet: itt is a származtatott és a pénzpiaci alapoknál (igen kismértékû) tõkekiáramlást, a többi alapnál pedig tõkebeáramlást tapasztalhattunk. Ebben a hónapban összességében 80 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a kötvény és a vegyes alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.363 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,4 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2,3 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapok vagyona nem változott. A tõkeáramlás az egyes alkategóriákon belül nem volt jelentõs és összességében kiegyenlítették egymást, így a tõkeáramlás eredõje is alig haladta meg a mínusz 200 milliót.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek. Az utóbbi hónapokban fõleg a rövid futamidejû hazai kötvényalapokat keresik a befektetõk és így volt ez augusztusban is. A tõkebeáramlás közel 25 milliárd forint, amely a legnagyobb a kategóriák között és ami döntõ részben a rövid kötvényeknek köszönhetõ. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 3,1% volt.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 23,8 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 6%-kal növekedett, amely tulajdonképpen a legmagasabb érték a kategóriák között.

A magyar tõzsdeindex ezúttal a trenddel együtt tudott mozogni. A részvényalapokba közel 6 milliárdnyi friss tõke érkezett, amire a hozamok rátettek még egy nagy lapáttal, így összességében a részvényalapok vagyona 5,1%-kal lett több. Ez a második legnagyobb a kategóriák között.

A tõkevédett alapokba ezúttal 5 milliárdnyi friss tõke érkezett, de a hozamok nem segítették a bõvülést, így mindössze 0,7 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok eszköznövekedése ebben a hónapban dobogós helyezést ért, igaz ”csak” holtversenyben a kötvényalapokkal. A tõkebeáramlás (nagysága szintén a harmadik legnagyobb) 15,8 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 3,1%-os volt.

Az ingatlanalapok ezúttal sem érték el az átlagos vagyongyarapodást. A tõkebeáramlás mindössze 2,2 milliárd, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tõkebeáramlás és a hozam együttesen 0,9%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

Az árupiaci alapokba 1 milliárdnyi tõke érkezett, amely a kategória nagyságához képest igen jelentõs, így a nettó eszközérték 10%-kot meghaladó mértékben növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban enyhe tõkebeáramlást tapasztalhattunk. A vagyongyarapodás meghaladta az átlagos mértéket, nagysága 2,8%-os volt, ami nyilvánvalóan az elért hozamoknak köszönhetõ.