Mennyibe kerülnek jövõre a biztosítások? Most kezdõdnek a tárgyalások
2013.10.21
A világ legnagyobb viszontbiztosítója arra számít, hogy stabilak maradnak az árak a következõ hetekben kezdõdõ szerzõdésmegújítási tárgyalásokon a biztosítókkal. Az intézményi befektetõk, így többek között a nyugdíjalapok ugyanis nem jelentenek akkora fenyegetést, amely alááshatná az árakat – állítja a Munich Re.

A Munich Re azt állítja, hogy igen jó helyzetben érzi magát a heteken belül kezdõdõ tárgyalásokhoz, ahol biztosítótársaságok kötnek viszontbiztosítási szerzõdéseket, január 1-jei hatállyal.

Ludger Arnoldussen, a viszontbiztosító igazgatóságának egyik tagja sajtótájékoztatón azt mondta, „a Munich Re arra számít, hogy a portfolió árai jórészt változatlanok maradnak” – írja a Reuters.

Korábban több iparági szakértõ is azt állította, hogy 2014-ben akár csökkenhetnek is a viszontbiztosítási tarifák, a nyugdíjalapoktól érkezõ tõkebeáramlás miatt, amely folyamatosan növeli a piacon elérhetõ viszontbiztosítási kínálatot.

Európa legnagyobb piacán, Németországban a viszontbiztosítási díjakban tükrözõdni fognak a június-júliusi árvizek és jégverések által okozott károk, amely több milliárd euró veszteséget okozott a biztosítótársaságoknak, melyek egy részét áthárították a viszontbiztosítókra.

Anoldussen ennek megfelelõen azt mondta, hogy az árak emelkedésére számít, tükrözve az elszenvedett veszteségeket. Egyes biztosítók kifejezetten nagy kitettséggel rendelkeztek a jégverés érintette területeken, Arnoldussen szerint azonban a biztosítók jóval szélesebb köre fogja felülvizsgálni, hogy mennyit költ a jövõben viszontbiztosításra.

Willis Re International viszontbiztosító vezérigazgatója ezzel szemben úgy véli, hogy az idei évben tapasztalt igen alacsony természeti katasztrófa veszteség következtében igen nagy nyomás nehezedik a viszontbiztosítói tarifákra, különösen a veszteségmentes területeken. Nagyobb káresemények hiányában akár 5-10 százalékos tarifacsökkenést sem tart elképzelhetetlennek bizonyos szerzõdések esetében Toni Melia.

A Munich Re összesen mintegy 180 millió euró veszteséget könyvelt el a június végi jégverések következtében, amelybõl 160 millió kapcsolódott a viszontbiztosítási üzletághoz, 20 millió pedig az Ergo biztosítóhoz. A júniusi árvizek által okozott biztosítói károkból 230 millió euróval vette ki részét a világ legnagyobb viszontbiztosítója, amely 180-50 millió arányban oszlott meg a viszontbiztosítási és a biztosítói részleg között.

A társaság harmadik negyedéves eredményeit november 7-én teszi közzé.

Rivális tõke

A nyugdíjalapok igen jelentõs hatással voltak az amerikai viszontbiztosítási piacra, különösen a floridai hurrikánokhoz kapcsolódó kockázatok fedezete terén – fogalmazott Arnoldussen, hozzátéve, hogy Európában erre csak korlátozott mértékben kell számítani. Ez elsõsorban azzal magyarázható, hogy az európai szélviharok viszontbiztosítási díjai kevésbé vonzóak, mint az amerikai szélviharoké.

Az alternatív tõke hazája alapvetõen az Egyesült Államok, ahol más kockázati kitettségek vonatkozásában is nagyobb árversenyre lehet számítani, azonban jóval kisebb mértékben, mint a hurrikánoknál – véli a Munich Re igazgatóságának tagja.

A Munich Re 17 millió eurós globális vagyonbiztosítási portfoliójának mintegy fele kerül megújításra január 1-jén. Ezek a szerzõdések elsõsorban Európát, illetve Közép-Ázsiát érintik.