Jövõre is változik a cafeteria - ezekre érdemes figyelni!
2013.10.22
Az új adótörvény javaslat csomag szigorít a kedvezõ adózású és adómentes juttatások körében alkalmazható utalványok meghatározásán. Eszerint a jövõben egyértelmûen kizárja azokat az utalványokat a kedvezõ adózási körbõl, melyek visszaválthatóak, készpénzzé alakíthatóak – derül ki a Parlament elé terjesztett adótörvény javaslatból – írja a Piac és Profit.

A munkáltató évek óta adhat adómentesen lakáscélú támogatást a munkavállalóinak. A támogatást a munkavállalók ezidáig lakás vásárlására, építésre és korszerûsítésre használhatták fel, meglévõ lakás hiteleinek törlesztésére nem. Az új javaslatcsomag elfogadását követõen, a törvényi feltételeknek való megfelelés esetén a jövõben a lakáscélú hitel törlesztését is támogathatja a munkáltató.

Többet is megéri pénztárba tenni

Jelenleg, ha valaki önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba vagy önsegélyezõ pénztárba saját befizetéseket teljesít, akkor az összeg 20 százalékát, de legfeljebb 100.000 forintot jóváírnak a számláján. A jóváírás azonban az összes pénztárnál összeszámolva sem lehet több mint 120.000 forint.

Az új adócsomag elfogadása esetén ez a keret összesen 150.000 forint értéket érhet el a különbözõ pénztártípusoknál együttesen számolva. Azonban az egyes pénztártípusokra külön-külön nem lenne korlátozás. Így elképzelhetõ, hogy az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban vesszük igénybe.

Biztosítások szabályozása

A kockázati biztosítás „havonta, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan fizetett díja” 2013-ban adómentes. Sok esetben azonban a biztosítási díj nem havi ütemezésben kerül térítésre, hanem éves, féléves, negyedéves ciklusok alapján. Ilyen esetben az éppen aktuális befizetett díj magasabb lehetett, mint az adott hónapra vonatkozó keret.

A 2014-re vonatkozó javaslat már a befizetett díj egy hónapra vonatkozó értékét figyeli az értékhatárhoz viszonyítva, így semmi gondot nem okoz majd a havinál ritkább díjfizetés értelmezése.

Új pontosításként jelenik meg az adócsomagban a kockázati biztosítások meghatározásának kiegészítése. A jövõben nem tekintené az adótörvény kockázati biztosításnak azt a biztosítást, melynél a biztosító által adott szolgáltatás nem haladja meg a befizetett díjakat és ezek hozamait. Így az ilyen biztosítások esetén a kockázati biztosításokra vonatkozó kedvezményes adózás lehetõségeit sem vehetnénk igénybe.