Meddig elég a tartalék, ha elveszítjük állásunkat? Lesújtóak a számok
2013.10.28
Minden ötödik magyar felnõtt csupán egy hétig, míg további 41 százalék egy hónapig tudná eltartani családját tartalékaiból, ha elveszítené állását – derült ki a Generali 1000 fõs reprezentatív kutatásából. További problémákat okozhat A munka törvénykönyvének közelmúltbeli változása is, melynek értelmében jelentõsen kiszélesedett a munkavállalók kártérítési felelõsségének köre, a felmérés alapján azonban a legtöbben nincsenek tisztában ennek pontos mértékével. A Generali jogvédelmi biztosítása segítséget nyújt a munkavállalóknak az állásuk hirtelen elvesztése esetén felmerülõ munkajogi problémák rendezésében, míg a munkavállalói felelõsségbiztosítás a kártérítési kötelezettség terhét veszi le vállukról.

Jövedelmük hirtelen kiesése már rövidtávon is kilátástalan anyagi helyzetbe hozná a magyar munkavállalók többségét. A Generali friss felmérésében választ adók húsz százaléka legfeljebb egy hétig tudná fenntartani magát és családját, amennyiben valamilyen okból hirtelen elveszítené állását. A legtöbben – 41 százalék – pedig maximum egy hónapig tudnák finanszírozni életüket, és a válaszadók mindössze 9 százaléka tudna megélni tartalékaiból egy évig. A kutatásból az is kiderült, hogy a nõk és a községekben élõk különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen mindkét csoportban 25 százalék azok aránya, akik csak néhány napra elegendõ félretett pénzzel rendelkeznek.

Az állás elvesztésének hátterében gyakran áll valamilyen jogi érdeksérelem, amelynek rendezéséhez a szükséges eljárási díj tovább nehezíti a munkavállalók helyzetét. A Generali Juris jogvédelmi biztosítás más hétköznapi vitás helyzetek mellett ilyenkor is segítséget jelent a munkavállalóknak. A szolgáltatások keretében a biztosító a jogvitához megfelelõ szakértelemmel rendelkezõ ügyvédet ajánl a biztosított számára, illetve a biztosítási összeg erejéig fedezi a jogi eljárások költségeit.

Növelheti a munkavállalók anyagi terheit az is, hogy A munka törvénykönyvének legutóbbi módosítása után a korábbi szabályozáshoz képest jelentõsen megnõtt kártérítési felelõsségük. A Generali kutatásának eredményei szerint a munkavállalók 84 százaléka nincs pontosan tisztában ennek mértékével, pedig már enyhe gondatlanság esetében is komoly bajba kerülhet. A jelenleg érvényes szabályozás értelmében ugyanis a munkáltató ilyen esetben négyhavi távolléti díjat követelhet beosztottjától, de ha a helyi kollektív szerzõdés úgy szabályozza, a kártérítés mértéke akár a nyolc havi távolléti díjat is elérheti. A lehetetlen anyagi helyzetre megoldást kínál a Generali Juris biztosításának munkavállalói felelõsségbiztosítási eleme. A biztosítás mentesíti a munkavállalókat a munkáltatójuknak gondatlanul okozott károk megtérítése alól.


„Senkinek sem újdonság, hogy napjaink válság sújtotta gazdasági környezetében rendkívül nehéz munkát találni. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy elveszíteni is ugyanolyan könnyû az állásunkat manapság. Többek között az ezzel kapcsolatos munkajogi vitákat könnyíti meg jogvédelmi biztosításunk, mely keretében ügyfeleink megfelelõ jogi segítséget kapnak, és az akár több százezer forintra rúgó eljárási költségeik is mérséklõdnek” – hívta fel a figyelmet Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetõje.