Egyre többen fedezik fel a BÉT-en forgó kisebb társaságokat
2013.10.29
Az átlagosnál magasabb értékben cserélnek gazdát a Budapesti Értéktõzsdén lévõ kis- és közepes cégek részvényei az utóbbi hónapokban, és a régióban is több kisebb kapitalizációjú cég az intézményi befektetõk érdeklõdésének homlokterébe került, derült ki a Budapesti Értéktõzsde és a KBC Securities mai közös befektetõi konferenciáján. Míg az ANY Biztonsági Nyomda stabil osztalékfizetése miatt már sokak favoritja, addig a CIG Pannónia inkább a fel nem fedezett sztorik közé tartozik, hangsúlyozta a KBC Securities részvényelemzõje a rendezvényen.

Kisebb fajta rally bontakozott ki az utóbbi hónapokban a kis és közepes kapitalizációjú részvények piacán, a budapesti parketten. Az átlagosnál nagyobb értékben cserélnek gazdát ezek a papírok, ami jelezheti azt is, hogy a befektetõk az elfeledett befektetési sztorik felé fordultak, hangzott el a Budapesti Értéktõzsde (BÉT) és a KBC Securities mai rendezvényén. A BÉT-en jegyzett kisebb társaságokat sorra véve több érdekes befektetési sztorit is talált Szentirmai Péter, a KBC Securities részvényelemzõje.

A stabil pénztermeléssel és osztalékfizetési lehetõséggel kecsegtetõ részvények árfolyama jelentõsen emelkedett az elmúlt idõszakban. A jelenség érthetõ, a folyamatosan csökkenõ banki kamatok láttán az emberek olyan alternatívák után néztek, melyeknél nem kell lemondaniuk a magas hozamokról, azonban óriási kockázatot sem kell vállalniuk.

Az ANY Biztonsági Nyomda például stabil osztalékfizetése miatt vált favorittá. A KBC Securities részvényelemzõje szerint akár 49 forint osztalékot is fizethet a társaság, ami a 600 forint körüli árfolyam mellett 8 százalék feletti osztalékhozamot jelent. Ez több mint 4 százalékpontos prémium a jelenlegi jegybanki alapkamathoz képest, így a banki kamatokat keveslõk kedvence lehet a Nyomda.

A stabil pénztermelõ képessége miatt érdekes befektetõi célpont lehet a Graphisoft Park is, bár az elemzõ véleménye szerint az utóbbi hónapok árfolyam-emelkedése részben egy peres eljárás lezárásának köszönhetõ. A társaság esetében további pozitív katalizátor volt egy új bérlõ, az International Business School beköltözésének bejelentése. A patinás oktatási intézmény jövõ nyár végén teszi át székhelyét a Parkba, addig még be kell fejezni néhány épület felújítását. Rövid távon a beruházások miatt osztaléknövelésre nem számít az elemzõ, azonban hosszabb távon a magas készpénztermelés lehetõséget teremt a magasabb osztalékfizetésre, vélte.

Miközben az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park árfolyama is jelentõsen emelkedett az utóbbi hónapokban, vannak még felfedezésre váró befektetõi sztorik is, mint például a CIG Pannónia. A befektetõk hosszú ideje szkeptikusak a biztosítóval kapcsolatban és negyedévrõl negyedévre azt figyelik, hogy mikor lesz már nyereséges a cégcsoport. A társaság menedzsmentje korábban 2014-re jósolta az elsõ nyereséges évet, ám Szentirmai most úgy gondolja, hogy az életbiztosítási üzletág már idén profitot termelhet. Ezt követheti jövõre a nem életbiztosítási üzletág és akkor még a CIG Alapkezelõrõl szó sem esett. A KBC úgy véli, hogy a biztosít&oacu te; árazás alapján sem tûnik drágának. Bár a nagy európai kompozit, azaz élet- és nem élet üzletággal egyaránt foglalkozó versenytársak jóval alacsonyabb értékeltségen forognak, azért például a lengyel PZU-hoz viszonyítva jelentõs diszkontja van a CIG Pannóniának. A többi kisebb tõzsdei társaság közül a Masterplast a mostoha építõipari trendekkel küzd, míg a PannErgynél a magas beruházási kiadások finanszírozása állítja kihívások elé a menedzsmentet. Az utóbbi két papír emiatt egyelõre kimaradhat a kis- és közepes kapitalizációjú részvények rally-jából.

A tõzsdén jegyzett közepes cégek között a régióban is számos vonzó befektetési célpont akad. A konferencián résztvevõ román Fondul Proprietatea, amely egy zártvégû befektetési alapként mûködõ vállalat, az elmúlt pár évben a román tõzsde legkeresettebb papírjává vált. Az alapot 2005-ben hozta létre a román kormány azért, hogy részesedés formájában kompenzálja a korábbi kommunista kormányzás idején tulajdonukat elvesztett károsultakat. A befektetõk kedvencévé többek között magas osztalékfizetõ képessége tette. A román tõzsdei cég budapesti bemutatására, többek között azért esett a v&aa cute;lasztás, mert Dél-Kelet-Európa ismét vonzó befektetési célpont lett. A balkáni térségbe fektetõ alapokba – az intézményi befektetõk régióbeli kiszolgálásában csoportszinten egyre nagyobb szerepet vállaló KBC Securities számítása szerint – 3 milliárd dollár áramlott az év elsõ hét hónapjában.