Mekkora lesz jövõre a minimálbér?
2013.10.30
A szakszervezetek egységesen 103 500 forintos minimálbért és 120 000 forintos garantált bérminimumot javasoltak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumnak (VKF) keddi ülésén, amelyen a jövõ évi bérekrõl tárgyaltak a kormánnyal és a munkaadói szervezetekkel - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

A szakszervezetek azt szeretnék, hogy a versenyszféra elvárt éves béremelése ellensúlyozza az infláció várható mértékét, és ezen felül biztosítsa a munkavállalók részesedését a 2014. évre várható termelékenységnövekedésbõl.

A munkavállalói érdekképviseletek azt javasolják, hogy a közszféra béremelése kövesse a magánszféra béremelkedését.

Ennek megfelelõen a szakszervezetek országos bérajánlásként a többi szakszervezettel egyetértésben 4,4 százalékos béremelési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben, mivel 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank legutolsó elõrejelzése szerint az infláció várható értéke 2,4, a termelékenységnövekedésé pedig 2 százalék.

A munkaadók a jövõ évi várható inflációval megegyezõ 2,4 százalékos béremelést javasolnak.
A szakszervezetek szerint azonban a munkavállalóknak a 2 százalékos termelékenységnövekedés hozadékából is részesülniük kell; a javasolt béremelés növelné a fogyasztást, maga is hozzájárulna a gazdasági növekedés fenntarthatóvá válásához, valamint közelítené a létminimum és a minimálbér között "tágra nyílt olló szárait".