Így emelkedik jövõre a minimálbér
2012.12.12
A minimálbér az idei 93 ezer forintról 98 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerrõl 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban - állapodtak meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülésén a munkaadók és a szakszervezetek, Pataky Péternek, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnökének közlése szerint.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) fõtitkára hangsúlyozta: az egyeztetésen szó volt arról is, hogy a kormány a nehéz helyzetben lévõ ágazatokban 2013 elsõ félévében átvállalja a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra esõ járulékköltséget is. A VOSZ fõtitkára ezen ágazatok közé tartozik az élelmiszergyártás, a textil-, a ruha- és a bõripar, a fafeldolgozás, a bútorgyártás, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazat, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben segítené a kormány a béremelést.

Kiemelte: ezekben az ágazatokban mintegy 256 ezer munkavállaló - minimálbéren és szakmunkás minimálbéren foglalkoztatottak egyaránt - bérét érintheti ez az intézkedés. Dávid Ferenc elmondta: a költségvetésnek körülbelül 10 milliárd forintos kiadást jelenthet az emelés költségeinek fél éven keresztül történõ átvállalása ezekben az ágazatokban.

Az idén júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegét és hatályát a kormány állapítja meg, az NGTT-vel folytatott konzultációt követõen. A kormány ugyanakkor a VKF-en már október közepén megkezdte az egyeztetéseket a jövõ évi bérekrõl a munkaadókkal és a munkavállalókkal, és azt szorgalmazta, hogy a szociális partnerek állapodjanak meg egymással.