Közel minden tizedik autósnak nincs kötelezõje
2013.10.31
A Generali 4000 fõs közép-kelet-európai felmérése szerint a régióban az autótulajdonosok több mint 64 százaléka napi szinten használja gépjármûvét, amely rendkívül fontos szerepet játszik életükben. További 25,7 százalék nyilatkozott úgy, hogy heti rendszerességgel, míg 7,5 százalék havi pár alkalommal ül a volán mögé. Az autósok jól tájékozottnak tartják magukat a kedvenc vagyontárgyukra köthetõ biztosítások terén, döntõ többségük rendelkezik kötelezõ biztosítással, 36 százalékuk pedig casco biztosítással is.

Négy közép-kelet-európai ország és Ausztria felnõtt internetezõi körében végzett felmérést a Generali PPF Holding. Mint a kutatásból kiderült, a lengyel, a szlovák, a cseh, a magyar és az osztrák válaszadók életében igen fontos szerepet játszik autójuk. Az autótulajdonosok 64,3 százaléka napi rendszerességgel vezeti saját vagy céges autóját. A magyar autósok közül a legtöbben évi 5-10 ezer km-t tesznek meg gépjármûvükkel, és csak Ausztriában jellemzõ a sokkal hosszabb éves futásteljesítmény.

A kutatásból az is egyértelmûen látható, hogy a tulajdonosok életében érzelmi szempontból is igen jelentõs szerepet játszik gépjármûvük. A magyar autósok többsége úgy nyilatkozott, rendkívül fontosnak tartja, hogy rendelkezzen saját autóval. A legtöbben a gépjármûvük által biztosított függetlenséget tartják sokra, de sokan emelték ki a vezetés nyújtotta élvezetet is. A magyar válaszadók 38 százaléka kimondottan büszke autójára, 30 százalékuk pedig egyenesen családtagként tekint arra. Ebben a tekintetben csak Szlovákiában volt magasabb eredmény.

Miután praktikus és érzelmi okokból is kötõdnek autójukhoz, annak biztosítását is fontosnak tartják a tulajdonosok. A négy ország válaszadóinak 67 százaléka jól tájékozottnak tartja magát a gépjármû-biztosítások terén, a magyar válaszadók körében ez az arány 64 százalék. De a kutatásból kiderült az is, hogy a régió autótulajdonosainak 91 százaléka rendelkezik csak kötelezõ biztosítással, amibõl viszont az is következik, hogy közel 10 százalékuk a törvényileg elõírt biztosítást sem köti meg.

A casco biztosítások még kevésbé elterjedtek: csupán a válaszadók 36 százaléka kötött ilyet autójára, annak ellenére, hogy 60 százalékuk ismeri a lehetõséget. Az assistance szolgáltatást tartják legkevésbé fontosnak az autósok, csupán 34 százalékuk vett igénybe ilyen jellegû lehetõséget is, míg csaknem 21 százalék egyáltalán nem is ismeri mindezt. Hasonlóan alakul az arány a magyar autósok körében is, akiknek ugyan 98 százaléka kötött kötelezõ biztosítást, 27 százaléka pedig cascot is, ugyanakkor assistance szolgáltatást csupán 20 százalékuk vett eddig igénybe.

„Magyarországon a családok több mint 60%-a rendelkezik gépjármûvel, és az ingatlan mellett általában egyértelmûen ez a második legértékesebb vagyontárgyuk, ráadásul a kutatási adatok alapján érzelmileg is nagyon erõsen kötõdünk az autónkhoz. Ezért is nagyon fontos a megfelelõ biztosítás kiválasztása. A mostani kötelezõ biztosítási kampányban a Generali azokra is gondolt, akik saját biztonságukról is szeretnének gondoskodni. Számukra különféle kiegészítõ szolgáltatásokkal (önvédelem biztosítás, vadkár biztosítás, bennülõk balesetbiztosítása, kátyúkár biztosítás, stb.) havi pár ezer forintért személyre szabott védelem érhetõ el, akkor is, ha például õk voltak a károkozók” – hívta fel a figyelmet Simon Zsolt, a Generali gépjármû-biztosítási igazgatója.