Ilyen lesz az idõ novemberben
2013.11.06
Az elõrejelzések szerint a szokásosnál melegebb lesz a novemberi hónap Európa-szerte. A meglehetõsen szelesnek, viharosnak ígérkezõ hónap ugyanakkor kedvez Dánia, Németország és az Egyesült Királyság villamosenergia termelõinek.

Nyugat-Európában és az Egyesült Királyságban mintegy 3 °C fokkal, Közép- és Kelet-Európában pedig akár 5 °C fokkal is magasabb lehet a hõmérséklet a sokévi átlagnál ebben a hónapban – közölte az angliai MetraWeather meteorológusa. A Bloomberg által megkérdezett további három elõrejelzõ szintén átlag feletti hõmérsékletet jósolt novemberre.

Az októberben végigsöprõ hurrikán erejû szélviharok nyomán jelentõsen megnõtt Észak-Európa szélenergia-termelése, melynek hatására a német villamos energia árak mintegy 7,5 százalékkal csökkentek múlt hónapban. Elõrejelzések szerint a következõ napokban szintén 100 kilométer/óra sebességet meghaladó szél lesz Németországban.

A téli fûtésszezon elsõ hónapjának számító október szintén a szokásosnál jóval melegebb volt az Ibériai-félszigettõl az Egyesült Királyságig. Utóbbi országban a korábban elõre jelzettnél mintegy 2 fokkal volt melegebb.

Az Atlanti-óceán felõl fújó hurrikán erejû szél múlt héten az Egyesült Királyságban, Németországban és Skandináviában is életeket követelt, 220 ezer brit otthon maradt áram nélkül, Dániában pedig az óránként 120 mérföldes sebességet elérõ széllökések az ország egyik legrosszabb viharát eredményezték 1999 óta.

Elõrejelzések szerint jövõ hét végén Németországban 8,2 fok lesz, amely mintegy 1,2 fokkal haladja meg az évszakos átlagot - közölte a MetraWeather. 1961 és 1990 között a novemberi átlaghõmérséklet 8 Celsius fok volt. Októberben szintén 1,6 fokkal magasabb volt az átlaghõmérséklet a sokéves átlagnál.

A szokásosnál több esõre is számítnak a meteorológusok az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban és Skandinávia nagy részén, és a szokásosnál szelesebb idõre Európa északi és nyugati részén.