Növelte forgalmát Európában az Aviva
2013.11.07
Európa második legnagyobb biztosítója 2013 elsõ kilenc hónapjában 14 százalékkal növelte új szerzõdéseinek értékét, elsõsorban az európai és ázsiai forgalmának növelésével – közölte az Aviva.

Az új szerzõdések díjbevétele 571 millió fontra emelkedett, az elõzõ év hasonló idõszaki 503 millió fontról – derül ki a londoni székhelyû biztosító harmadik negyedéves eredménybeszámolójából. A biztosító forgalma 33 százalékkal nõtt Franciaországban, 40 százalékkal Törökországban és 43 százalékkal Ázsiában.

Mark Wilson, a társaság vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta: “az eredmények megfelelnek várakozásainknak, továbbra is a cash flow növelésére törekszünk”.

Wilson, aki idén vette át a széket Andrwe Mosstól, eszközök értékesítésével és a költségek csökkentésével igyekszik újjáépíteni a válság alatt megcsappant tõkét, és csökkenteni az 5,1 milliárd fotnos belsõ kölcsönt, megnyugtatva ezáltal a befektetõket.

A biztosító múlt hónapban adta el amerikai egységét az Apollo Global Managementnek 2,6 milliárd dollárért, amely meghaladta az elõzetes várakozásokat.

A részvényenkénti nettó eszközérték a június végi 281 pennyrõl, szeptember végére 273 pennyre csökkent. A cég azt mondta, hogy “kielégítõen halad” a költségek csökkentése: a mûködési költségek a 2011-es szinthez képest 10 százalékkal csökkentek.

A társaság nem-életbiztosítási üzletágában az összesített kárhányad nem igazán változott az idei elsõ 9 hónapban: szeptember végén 96,9 százalékon állt.

Az Aviva részvényei idén 19 százalékkal emelkedtek a londoni tõzsdén, amely azonban elmarad az FTSE 350 Insurance Index 28 százalékos emelkedésétõl. A nagyobb versenytársak, mint a Prudential 46 százalékkal, a Legal & General Group 45 százalékkal emlekedtek.