Növelte profitját az Aviva
2013.08.12
Jelentõsen növelte idei elsõ félévi adózott nyereségét a brit Aviva: az elõzõ év hasonló idõszaki 624 millió euróról, idén 776 millió euróra. Az értékesítés legfõbb mutatója – az új szerzõdések értéke – 17%-kal növekedett, fõként az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Lengyelországban, Törökországban és Ázsiában – derül ki a társaság évközi jelentésébõl.

Az elsõ hat hónapban a nettó díjbevételek az Egyesült Királyságban 1,96 milliárd fontra csökkentek a tavalyi 2,09 milliárdról. Ennek ellenére az összesített kárhányad 96,3%-ra javult a korábbi 97,2%-ról elsõsorban a fegyelmezett díjfizetésnek és a viszonylag enyhe idõjárásnak köszönhetõen.

A biztosító azt is kiemelte, hogy brit gépjármû-biztosítási piac továbbra is kihívásokkal teli: fokozott verseny, és a szabályozási reformok miatti bizonytalanság jellemzi. Ebben az ágazatban a kárhányadok változatlanul 96%-on álltak, ezzel szemben a lakásbiztosítások esetében 95%-ról, 90%-ra javultak az év elejéhez képest, köszönhetõen a „jó idõnek” és megfelelõ kockázat kiválasztásnak és árazásnak – olvasható a jelentésben.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a nem-életbiztosítási üzletág üzemi eredménye a 2012 elsõ félévi 17 millió fontról az idei elsõ félévben 77 millió fontra emelkedett. A régióban az üzletág összesített kárhányada 96,9%-ra javult.

Csoport szinten az Aviva üzemi eredménye 5%-kal, 1,01 milliárd fontra emelkedett, a 2012 elsõ félévi, 624 millió fontos adózott veszteséget sikerült a társaságnak az idei elsõ félévben 776 millió fontnyi nyereségbe fordítania.

A társaság vezérigazgatója, Mark Wilson az eredmények kapcsán megjegyezte, hogy a márciusban kitûzött új befektetési irányelv, a „cash flow és növekedés” kezdi éreztetni hatását a csoport üzleti tevékenységén. Öt fõ mutatóra összpontosít az Aviva: a cash flowra, az IFRS szerinti üzemi eredményre, az új üzlet értékére, a mûködési költségekre és az összesített kárhányadra. Az év elsõ felében a trendek kielégítõek voltak ezen mutatók tekintetében – közölte Wilson.