Kínos lesz a szlovák rendszámú autósoknak
2011.08.05
Kényelmetlenebb lesz külföldi rendszámú autót vezetni Magyarországon, mert sûrûbb ellenõrzésre számíthatnak a szlovák és német rendszámmal közlekedõ autósok. A Duna Televízió Közbeszéd címû mûsorában Rácz Tamás a vezess.hu fõszerkesztõje azt mondta: a jogszabály szigorítás miatt nem lesz kevesebb szlovák és német rendszámmal közlekedõ magyar autós.

Szeptember 1-jétõl már csak magyar rendszámú autókkal közlekedhetnek az életvitelszerûen Magyarországon élõ magánszemélyek, illetve itt bejegyzett vállalkozások. A jogszabály december 31-ig ad türelmi idõt. A rendõrség szigorú fellépést ígér, és már most is kiemelten ellenõrzi a külföldi rendszámú jármûveket.

A vállalkozóknak azért éri meg Szlovákiában forgalomba helyezni a kocsit, mert nincs regisztrációs adó, alacsonyabb az áfa, és kevesebbe kerül a biztosítás és a vizsgáztatás is. Régebben a nagy értékû jármûveknél választották ezt a megoldást, ma már egyre több kis- és középkategóriás autón is látni szlovák jelzést. Becslések szerint több mint tízezer ilyen autó közlekedik Magyarországon.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke cáfolta azt az állítást, hogy Magyarországon jóval többet kell fizetni az új autók forgalomba helyezése után, mint Szlovákiában vagy Németországban. Megemlítette, hogy Szlovákiában például a háromszorosa a teljesítmény alapján számított éves adó, mint Magyarországon.

Rácz Tamás szerint, ha megfelelõ okmány és megfelelõ papír van az autósnál, akkor a rendõrség sem tud mit csinálni, legfeljebb az autós érzi magát majd kellemetlenül az igazoltatáskor.