K&H: a lakásbiztosítások egy része nem fedezi az ingatlanok valós értékét
2013.11.08
Nem ritka eset, hogy hiába van évek óta lakásbiztosításunk, csak a baj bekövetkezte után derül ki, hogy az csak az ingatlanban keletkezett kár töredékét fedezi. A K&H Biztosító javaslata, hogy minden nagyobb lakásfelújítás, nyílászáró-csere vagy más értéknövekedés után nézzük át a biztosításunkat is, és ha szükséges, változtassunk rajta.

Jó hír, hogy regionális összehasonlításban a magyarok többsége gondol lakásának biztosítására. Egy felmérés szerint, míg tõlünk délebbre 10% alatti a biztosítási arány, addig nálunk 10-bõl több mint 7 ember választja a biztonságot ígérõ megoldást. Rossz hír azonban, hogy a hazai lakásbiztosítások egy része egyszerûen nem fedezi kellõ mértékben a károkat egy-egy komolyabb esemény bekövetkeztekor. Ráadásul a lakásbiztosítások több mint fele 5 évnél is idõsebb, ilyen hosszú idõ alatt pedig nem ritka eset, hogy lakásfelújítás, nyílászáró-csere történik, vagy egyszerûen gyarapodik a lakásban található tárgyak értéke.

„Minden értéknövekedést eredményezõ felújítás után érdemes átnézni lakásbiztosításunkat is. Drágább építõanyagok, energiatakarékos megoldások mind az ingatlan értékét növelik“ – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. A szakértõ szerint a lakásbiztosítások egy része nem fedezné a károkat, ha újjá kellene építeni az ingatlant. Gyakran természeti csapások, így például árvíz idején derül ki, hogy a biztosított otthonokon több milliós kár marad megtérítetlenül alulbiztosítottság miatt.

Kaszab Attila felhívja a figyelmet, hogy lakásbiztosítást az újjáépítési értéken kell megkötni, ami sokszor nem azonos a forgalmi értékkel. A szakértõ szerint érdemes élni a biztosító által rendszeresen felajánlott értéknövekedéssel is a biztosítási összegek tekintetében.