Fitnesz-eszközökkel a járvány ellen: fellendülhet az orvosi viselhető eszközök piaca
2020.05.13

Az egészségügyi viselhető eszközök fontos szerepet tölthetnek be a COVID-19 és tüneteinek nyomon követésében, megfigyelésében és leküzdésében. A világjárvány éppen ezért fel is pörgetheti ezen eszközök fejlesztését és használatát.

A viselhető egészségügyi eszközöket eddig is gyakran használták orvosi vizsgálatoknál, illetve a betegek különböző életfunkcióinak monitorozására mind kórházi körülmények között, mind kórházon kívül. Nincs ez másként a mostani járványhelyzetben sem.

Számos viselhető eszközt gyártó, platformszolgáltató és egészségügyi cég dolgozik közösen olyan projekteken, melyeknél okosórákat, illetve egyéb aktivitásmérőket használnak a vírus előrehaladásának, illetve a potenciális betegek életfunkcióinak nyomon követésére. Az így megfigyelt betegek állapotromlásáról az eszközök azonnal figyelmeztetést küldenek az orvosoknak, ami különösen fontossá válik, ha a korlátozott kórházi kapacitások miatt sok beteget kénytelenek hazaküldeni az intézmények. További előny, hogy így csökkenthető a szükségtelen érintkezések száma is a betegek és az orvosi személyzet között.

Számos izgalmas fejlesztés és alkalmazás látott napvilágot az elmúlt időszakban. Ilyen például a Masimo SafetyNet okoskarkötő és hozzátartozó, a beteg ujjhegyére húzható mérőeszköz, amely a beteg pulzusát, légzési sebességét és vér oxigénszintjét méri kórházi környezetben és azon kívül is.

Korábban a Scripps Research Translational Institute végzett kutatást mintegy 200 ezer Fitbit okoskarkötőn, 60 napon keresztül, hogy vajon hatékonyan képesek-e követni egy influenzajárvány kitörését. Az intézet munkatársai most ugyanezt próbálják kideríteni az Egyesült Államokban a COVID-19 viselhető eszközökön keresztüli nyomon követhetőségével kapcsolatban.

Az okosmatricák gyártásával foglalkozó Estimote pedig egy olyan eszközt fejlesztett, amellyel a fizikailag a munkahelyükön dolgozni kénytelen emberek mozgását lehet nyomon követni olyankor, mikor a távolságtartásnak különös jelentősége van.

Láthatóan egyre növekszik a COVID-19 elleni küzdelmet segítő kísérletek, tanulmányok és a viselhető eszközök alkalmazásának száma, azonban még sok vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyiben használhatóak ezek az eszközök a vírus terjedésének megfigyelésében, a fertőzéssel érintett területek azonosításában, vagy a betegek távoli megfigyelésében. Ez nem csak a mostani járványhelyzet miatt érdekes kérdés, de az esetleges második, vagy harmadik hullám hatásainak enyhítése, vagy bármely jövőbeli járványhelyzet kezelése szempontjából is.