Nyugdíj elõtakarékosság: bõvülnek az adókedvezmények jövõre!
2013.11.13
A parlament elfogadta a nyugdíj elõtakarékossághoz kapcsolódó kedvezmények átalakításáról szóló módosító javaslatot, így januártól már nem csak az önkéntes nyugdíjkasszákba befizetett pénzek után, hanem az üzleti biztosítókkal kötött szerzõdések után is jár az adókedvezmény.

A kormány által beterjesztett javaslat szerint a cél a nyugdíj elõtakarékossági hajlandóság növelése, így nem csak a nyugdíjkasszákba befizetett összegek 20 százaléka, hanem a hazai - illetve EGT-tagállamban letelepedett - üzleti biztosítónál kötött nyugdíjszerzõdés összege is levonható az adóból - írja a Napi.hu.

Az érvényesíthetõ felsõ korlát továbbra is 100 illetve 150 ezer forint, amit viszont nem készpénzt kap vissza a biztosított, hanem a nyugdíjkasszákhoz hasonló módon - a adóhivatal a biztosított biztosítási számlájára utal. Az éves adókedvezmény összege általában százezer forint, a magasabb 130 ezer forintot azok az adózók érvényesíthetik, aki 2020 január elseje elõtt vonulnak nyugdíjba. A NAV csak abban az esetben utalja át a biztosítónak az adókedvezményt, amennyiben az adózónak nincs adótartozása.

Több biztosítás esetén a kedvezmény nem megosztható, ez esetben a NAV csak egyik biztosítóhoz utalja az összes igénybe vehetõ kedvezményt.

A jövõben minden nyugdíjkedvezményre igaz, hogy ha idõ elõtt megszûnik nyugdíjbiztosítás, akkor az adókedvezményt 20 százalékos bónusszal kell visszautalnia az adózónak. A parlament arról is döntött a költségvetési bevételkiesés mérséklése érdekében, hogy a magánszemély által önkéntes pénztári, nyugdíj-elõtakarékossági és nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapján igénybe vehetõ éves kedvezmény nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Amennyiben az elérhetõ adókedvezmény magasabb a 280 ezer forintnál, akkor a különbözõ befizetéseket arányosítja a NAV és úgy utalja át a számlákra a kedvezményeket.