Így lehet több jövõre a nyugdíj
2013.11.19
Bõvül 2014-ben az összevont adóalap megfizetett adójából járó adó-visszatérítés lehetõsége: a 2014. évi összevont adóalap adójából már a nyugdíjbiztosításra történõ befizetések alapján is jár adó-visszatérítés – írja az adózóna.hu.

A jelenleg hatályos szja-szabályok szerint a magánszemélyt az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetései, valamint nyugdíj-elõtakarékossági számlájára történõ befizetései után illeti meg adó-visszatérítés.

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény 2014. január 1-jén hatályba lépõ új 44/C. §-a szerint a nyugdíjbiztosítási szerzõdések után is rendelkezhetnek a magánszemélyek adójuk egy részének visszatérítésérõl. A szerzõdés magánszemély szerzõdõjét – elsõ ízben a 2014. évi adóbevallásában tett nyugdíjbiztosítási nyilatkozat, munkáltatói adómegállapítás esetén a munkáltatónak átadott nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapján – az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részébõl 20 százalék, de legfeljebb évi 130 ezer forint adó-visszatérítés illeti meg a Magyarországon vagy más EGT-államban letelepedett biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerzõdésekre az adóévben szerzõdõként befizetett összeg után.

A nemzetgazdasági miniszter által a tegnapi zárószavazás elõtt benyújtott terjedelmes módosító indítványcsomag egyebek között azt a korlátozást is beiktatta, hogy az új 44/C §-t kizárólag a 2013. december 31-ét követõen megkötött nyugdíjbiztosítási szerzõdésre és annak díjára lehet alkalmazni.