Az USA biztosítói is a Szolvencia II-n dolgoznak
2011.08.05
Bár az Európai Unió Szolvencia II. szabályozásának végrehajtási céldátuma körül még mindig sok a bizonytalanság, megfigyelõk szerint az Egyesült Államok biztosítóinak is el kell kezdeni felkészülni a szabályoknak való megfelelésre.

Az USA ugyan nem szerepel a nem-EU tagországok elsõ számú listáján – nem úgy mint Bermuda, Japán, vagy Svájc – akiket a szabályok szerint egyenértékûnek tekintenek, azonban ha az USA kimarad ebbõl a körbõl, annak az Atlanti-óceán mindkét partján következményei lehetnek.

Az Egyesült Államokban, vagy bármely nem-EU tagországban székhellyel rendelkezõ biztosítók számára az alapvetõ kérdést az ekvivalencia folyamatok és a sztenderdek jelentik – közölte az amerikai biztosítási szövetség vezetõje. Véleménye szerint, bár az amerikai rendszer egyes részleteiben eltér az európaitól, azonban igen nagy fokú védettséget jelent a biztosítók ügyfelei számára, vagyis az ekvivalencia biztosított.

Az USA egyes tagállamainak biztosítási felügyelõit tömörítõ National Association of Insurance Commissioners (NAIC) jelenleg azon dolgozik, hogy a Szolvencia II. egyes rendelkezéseit átültessék a nemzeti szolvencia szabályokba.

Az amerikai biztosítóknak is tisztában kell lenniük a szabályozási fejleményekkel, többek között az Európai Parlament azon legutóbbi javaslatával, miszerint a Szolvencia II. végrehajtása egy évet késhet, így csak 2014-ben lépne érvénybe. A társaságok már elkezdték a vállalat, és csoportszintû belsõ tõkemodellek kidolgozását is, néhányan pedig hazai és külföldi szabályozókkal is tárgyalásokat folytattak a Szolvencia II. szabályozni kívánt területeirõl, hogy még azelõtt tisztába kerüljenek ezekkel, mielõtt a szabályokat hivatalosan is felállítják.

Hogy mennyiben lesz hatással a Szolvencia II. az amerikai biztosítókra, még nem teljesen egyértelmû – közölte a Deloitte biztosítási csoportjának vezetõje, Howard Mills. A tengerentúli leányvállalatokkal és tevékenységgel rendelkezõ amerikai biztosítókra közvetlenebb hatással lesz, mint a tisztán hazai tevékenységet végzõ társaságokra – közölte a szakértõ. Az egész ipar számára üdítõ hatással lesz a Szolvencia II., hiszen számost informatikai beruházást és egyéb infrastrukturális beruházást tesz szükségessé az új szabályozás, az átláthatósági, jelentéstételi és egyéb elõírások következtében.

A Towers Watson & Co vezetõje szerint azok az amerikai biztosítók, melyek európai vagy Európán kívüli tevékenységet is folytatnak, már komoly erõfeszítéseket tettek a Szolvencia II.-nek való megfelelésért, többek között a kockázatbecslési folyamatok és belsõ modellek kialakítása terén.

Az ekvivalens szabályozás megtiltása, vagy indokolatlan átmeneti intézkedések bevezetése potenciálisan kárt okozhatna a transzatlanti biztosítók számára, amelynek az ügyfelek is kárát szenvednék.