Nagy megkönnyebbülés érte csütörtökön a biztosítókat
2013.11.15
Nagy megkönnyebbülés érhette az európai biztosítókat csütörtökön, hogy az elfogadott új tõkekövetelmények kevésbé szigorúak, mint azt eredetileg tervezték. A döntéssel az évek óta tartó bizonytalanságnak is vége.

Az Európai Parlament törvényhozói és a tagállamok képviselõi szerda éjjel elfogadták az új Szolvencia II szabályokat, így verge befejezõdhetett a 13 éve tartó jogalkotási maraton.

A reform fokozatosan kerül majd bevezetésre 2016 januárjától, azonban a legnagyobb biztosítók, mint a Prudential, az Aviva, az Allianz, az Axa és a Generali már most is több millió eurót költöttek a felkészülésre.

A Stoxx Europe 600 biztosítási szektor indexe a hírre 1 százalékkal emelkedett.

Az Allianz igazgatósági tagja, Maximilian Zimmerer a 2016 elején történõ bevezetés ugyan megvalósítható lenne, azonban a kisebb cégek számára komoly kihívást jelentene.

A Prudential vezérigazgatója, Tidjane Thiam a Reutersnek azt mondta, hogy az új szabályok elfogadása alapvetõen jó hír az iparág számára, hiszen mindig is olyan kockázat alapú tõkeszabályozási rendszert szerettek volna, amely megfelelõ definíciót ad a kockázatokra.

Az új tõkeszabályozás célja, hogy a mintegy 8 ezer milliárd eurónyi vagyonnal rendelkezõ európai biztosítási szektor elegendõ tõketartalékkal rendelkezzen, így ellen tudjon állni a piaci sokkoknak.

A tárgyalások azon a ponton akadtak el hosszú idõre, hogy a hosszú távon hozamgaranciát vállaló termékek esetében milyen tõketartalékot kelljen képezniük a biztosítóknak.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) kompromisszumos megoldást javasolt arra vonatkozóan, hogy miként kelljen az ilyen termékekkel szemben a tõketartalékokat kalibrálni.

A szerdán elfogadott javaslat azonban jóval enyhébb szabályokat ír elõ a biztosítók számára az EIOPA kompromisszumos javaslatánál, köszönhetõen elsõsorban Németország, Nagy-Britannia és Franciaország nyomásgyakorlásának.

A Prudential például székhelye megváltoztatásán is gondolkodott, azonban a szabályok enyhülése láttán elállt ezen szándékától – közölte az újságírókkal a társaság vezetõje.

Kezdõdhet a felkészülés

A Szolvencia II-t eredetileg 2012-ben kívánták bevezetni, ennek sikertelensége azonban sok biztosítót, akik idõben elkezdték a felkészülést, csalódottá tett.

Az EIOPA szintén kiadott már egy iránymutatást, hogy a biztosítótársaságok felkészültek legyenek 2016-ig. A német pénzügyi felügyelet, a BaFin pedig arra készül, hogy Németország több mint 90 életbiztosítója számára elõírja, hogy jövõ nyárig készítsenek egy számítást arról, hogy miként befolyásolná mûködésüket, ha teljes mértékben eleget tennének az új tõkeszabályoknak.

A BaFin vezetõje szerint a biztosítóknak több milliárd euróval kell növelniük szabályozói tõkéjüket az elkövetkezõ években ahhoz, hogy a fogyasztók megfelelõ védelemben részesüljenek.

Egyes termékek kevésbé szigorú tõkeszabályozására azért került sor, hogy többé ne érvelhessenek azzal, hogy nem lesznek képesek befektetni a gazdaságba. A politikai döntéshozók ugyanis számítanak a biztosítók hatalmas vagyonára az infrastrukturális befektetések finanszírozásakor, miután a bankok többsége jelenleg inább tõketartalékai újjáépítésével van elfoglalva.

A nem európai biztosítóknak legalább egy évtized áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy a Szolvencia II elõírásaihoz hasonló szabályokat állítsanak fel. Ez tehát az amerikai biztosítók számára is megkönnyebbülést jelent, akik korábban attól féltek, hogy kizárják majd õket ez EU piacairól.