A kenyér is drágulhat a téli fagykároktól
2013.11.15
Több mint 630 ezer hektárnyi gabonát vetettek el eddig idén õsszel országszerte, szélsõséges téli idõjárás esetén azonban veszélybe kerülhet a termés. Az erõs fagy akár több tízmillió forintos károkat is okozhat a mezõgazdasági termelõknek, ugyanakkor a társadalom szélesebb rétege számára is jelenthet kellemetlenségeket, hiszen többek között a kenyér ára is növekedhet miatta.

A Generali Biztosítónál november végéig köthetõ biztosítás téli fagykárra, mely a gabonafélék fagyása okozta anyagi károktól védi a gazdálkodókat. A vonatkozó törvény értelmében a regisztrált mezõgazdasági termelõk akár 65%-os díjtámogatás mellett vehetnek igénybe olyan növénybiztosítási csomagot, mely más természeti csapások mellett a fagykár ellen is védelmet biztosít.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint búzából 346 ezer, durumbúzából 6500, rozsból 25 ezer, tritikáléból 86 ezer, õszi árpából 168 ezer, míg repcébõl 211 ezer hektárnyit vetettek el eddig összesen az idén õsszel. Az õszi vetést komoly károk érhetik a tél folyamán, mely károk a gabonafélék széleskörû felhasználása miatt ráadásul nem csak a termelõknek okozhatnak gondot. A nagy mennyiségben kifagyott vagy felfagyott búza miatt emelkedhet a kenyér ára, míg a repce fagyása a biodízel, az étolaj és egyes vegyipari termékek árára is hatással lehet.

„A Generali kimutatása szerint a téli fagykár által leginkább veszélyeztetett régió Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megye. A tavalyi évben ügyfeleink közül a legnagyobb kár egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdát ért, akinek õszi káposztarepcéje ment tönkre, közel 10 millió forintnyi veszteséget okozva ezzel. Ugyanakkor korábban volt már példa 30 millió forintot meghaladó mértékû kárra is Hajdú-Bihar megyében” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója. Aki azt is hozzátette, hogy 2013-ban több száz gazdát biztosítottak a téli fagykárok ellen 40 millió forint értékben.

A téli fagy miatti veszteségeket a Generali mezõgazdasági biztosításának megkötésével enyhíthetik a gazdák. Az idei szezonra, téli fagykárra november 30-ig lehet biztosítást kötni. A Generali háromféle, extrém módon alacsony hõmérséklet esetén bekövetkezõ kárt térít meg a biztosított termelõknek: a növények vízfelvételének megszûnése esetén beálló kifagyást, a hõmérséklet ingadozása miatti talajmozgás következtében kialakuló felfagyást, illetve a hótakarón kialakuló jégpáncél okozta kipállást. A 2014. március 31-ig bekövetkezõ téli fagykárokra érvényes biztosítás díjtámogatott formában is elérhetõ, így a mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél regisztrált mezõgazdasági termelõk akár 65%-kal olcsóbban vehetik igénybe azt. A díjtámogatott változatban ráadásul a gabonafélék mellett az alma-, a körte- és szõlõtermés is biztosíthatók.