Drágulhat a buszos utazás
2018.04.19
Többek között a veronai tragédiára hivatkozva a biztosítók drasztikusan emelik az autóbuszok kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díját. Ezt a vállalkozások át fogják hárítani az utazókra - írja a NiT Hungary fuvarozói érdekvédelmi szervezet közleménye alapján a napi.hu.

A szervezett kirándulások, a turistautak, a csoportos iskolai kirándulások, a belföldi utazások és a munkásszállítások is jelentõsen drágulhatnak a biztosítási díjak emelkedése miatt, amelyet a biztosítók a balesetekkel indokolnak.

A NiT Hungary tagságába tartozó buszos vállalkozások jelentõs része átlagosan négyszeres díjnövekedésrõl számolt be, de volt olyan eset is, hogy évi 200 ezerrõl 1,3 millió forintra nõtt a díj. A szervezet szerint ilyen mértékû drágulást semmi sem indokol. 

Az autóbuszos személyszállító vállalkozások jelentõs része kisvállalkozás, alacsony tõkeerõvel, ezért egyértelmû, hogy a biztosítótársaságok díjkövetelését a fogyasztókra kell hogy hárítsák. Azaz a családokra, nyugdíjasokra, munkásemberekre, a belföldi úti célokra busszal utazókra - magyarázza Dittel Gábor a NiT Hungary ügyvezetõ fõtitkára.