Itt a jövõ évi adócsomag: így érinti a biztosításokat
2013.11.19
Megszavazta az Országgyûlés a jövõ évi adó- és járuléktörvény-csomagot. A zárószavazás elõtti javaslatcsomag egyebek között módosította az életbiztosítás szabályait.

Az új szabályok szerint a biztosításnak csak a haláleseti vagy megbetegedéshez, balesethez kapcsolódó szolgáltatása lehet adómentes. Az indokolás szerint ez a pontosítás azért szükséges, mivel az említett biztosítás átalakítható nyugdíjbiztosítássá vagy járadékbiztosítássá, melynek szolgáltatása szintén adómentes. A pontosításra azért van szükség, hogy az úgynevezett teljes életre szóló biztosítások esetében az adókötelezettség a biztosítás átalakítása útján ne legyen elkerülhetõ.

A javaslat új átmeneti rendelkezést iktat be, amely biztosítja, hogy a nyugdíjbiztosítási szerzõdések után érvényesíthetõ kedvezményt csak a 2013. december 31-ét követõen megkötött új szerzõdések esetében lehet alkalmazni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a zárószavazást követõen sajtótájékoztatón beszélt a jövõ évi adó- és járuléktörvény-módosítások motivációjáról. Hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy a szabályosan mûködõ vállalkozások terhei csökkenjenek. Jelentõsen csökkennek a beruházó kis- és középvállalkozások terhei, a társasági adókedvezmény mértéke 60 százalékra nõ, ami a kormány várakozásai szerint segíti majd a beruházásokat.

A minisztérium azzal számol, hogy 2014-ben a gazdasági növekedés a duplája lesz az ideinek. "Erre jó okunk van, hiszen a harmadik negyedéves adat, az 1,7 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az év második felében egy erõteljesebb növekedés lesz, és ez folytatódni fog 2014-ben" - mondta. A növekedés a miniszter szerint többletforrásokat teremt a bevételi oldalon, az infláció tényleges és várható értéke között pedig várhatóan nem lesz akkora mértékû eltérés, mint az idén.