Viszontbiztosítás: növekedés várható a következõ 6-18 hónapban
2011.08.05
A Swiss Reinsurance Co. csütörtöki bejelentése szerint a csoport , nettó jövedelme az idei második negyedévben 960 millió dollárra emelkedett, a 2010 hasonló idõszaki 812 millió dollárhoz képest. A pozitív eredményekhez minden szegmens hozzájárult, amely 15,6 százalékos sajáttõke arányos nyereséget eredményezett.

Stefan Lippe, a Swiss Re vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta: „A csoport teljesítménye a második negyedévben erõs volt. A vagyon-, egészség-, életbiztosítási üzletág, és az asset menedzsment is hozzájárultak az eredményhez.”

Ami az elsõ negyedévet illeti, a csoport akkor 665 millió dolláros veszteséget szenvedett el, elsõsorban a jelentõs természeti katasztrófák miatt, beleértve a japán és új-zélandi földrengéseket és az ausztrál árvizeket.

A kárkifizetések és költségek aránya a díjbevételhez képest (combined ratio) a második negyedévben 78,4 százalékra javult az elõzõ év hasonló idõszaki 102 százalékához képest. A vagyon- és balesetbiztosítás mûködési bevétele 933 millió dollárra nõtt, a 2010. második negyedévi 455 millióról.

A mûködési eredmények javulását a jegyzések kedvezõ alakulása, valamint a második negyedév alacsonyabb elszenvedett veszteségei magyarázzák – közölte a Swiss Re nyilatkozatában.

A vagyon- és balesetbiztosítási ágazat bruttó díjbevétele az elsõ félévben összességében 5,46 milliárd dollárra rúgott, szemben az elõzõ év hasonló idõszaki 5,36 milliárdjával.

Az élet- és egészségbiztosítási ágazat mûködési eredménye 13,4 százalékkal, 161 millió dollárra nõtt, köszönhetõen a kedvezõ halálozási trendeknek. A kifizetések aránya a bevételhez képest (benefit ratio) 87 százalékos volt a vizsgált idõszakban.

Az idei év megújításainak köszönhetõen a Swiss Re megtartotta magas színvonalú portfolióját. Éves szinten a teljes szerzõdés állomány 20 százalékkal, 12,2 milliárd dollárra nõtt. A legnagyobb növekedést Ázsiában érte el a csoport.
A viszontbiztosítási piac kezd fellendülni, ezért a Swiss Re további javulást vár az elkövetkezõ 6 -18 hónapban – derül ki a társaság közleményébõl.