Ezeket a befektetési alapokat szereti a lakosság
2013.11.21
Bár az intézményeknél a visszaváltások voltak túlsúlyban, a lakossági befektetõknek köszönhetõen folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán októberben is.

A világ tõzsdéi jelentõsen emelkedtek, ezzel összhangban a magyar index is emelkedett, bár jóval szerényebb mértékben. A forint erõsödött a dollárhoz és az euróhoz képest is. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak. De ami ennél sokkal izgalmasabb az az, hogy bár még csak az év elsõ 10 hónapja telt el, de már három alapkategóriánál is azt látjuk, hogy a kezelt vagyon az elmúlt év végéhez képest megduplázódott. Az befektetési alapok piacát figyelõk nyilván kitalálják, hogy a kötvény, a vegyes és az abszolút hozamú alapokról van szó, ami egyben jelzi azt is, hogy a befektetõk érdeklõdése néhány népszerû alapkategóriára koncentrálódik, míg a többit inkább negligálják

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 93 milliárd forinttal, azaz 2,1 százalékkal növekedett októberben, döntõen az új befektetéseknek köszönhetõen. A kezelt vagyon a zártkörû alapok kivételével minden egyes kategóriánál növekedett, bár eltérõ mértékben. A tõkekiáramlás a zártkörû alapoknál jelentõsebb volt, de a részvényalapok egyenlege is negatív. A többi kategória esetében viszont jelentõs tõkebeáramlást tapasztalhattunk, köszönhetõen a növekvõ lakossági megtakarításoknak. Ebben a hónapban összességében 73 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb tõke elsõsorban a pénzpiaci alapokhoz, másodsorban a tõkevédett alapokhoz áramlott. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4.433 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 3 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapokon belül érdemes megemlíteni, hogy a hazai likviditási alapokban nagyobb visszaváltás volt, mintegy 15,8 milliárd áramlott ki. Ezzel szemben a dollár és euró övezeti pénzpiaci alapokba jelentõs friss tõke áramlott. Az eredõ összességében pozitív, hiszen a pénzpiaci alapokba 41,3 milliárdnyi nettó értékesítés volt. Az eredmény: 2,9%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek, bár a növekedés dinamizmusa némileg csökkent. A vagyongyarapodás 3% volt és 18,1 milliárdnyi friss tõke áramlott a kötvényalapokba.

Bár a magyar tõzsdeindex a világpiaci trendekkel összhangban emelkedett, de az emelkedés mértéke jóval kisebb volt, mint a többi fejlõdõ régióban. A részvényalapokból több mint 6,5 milliárdnyi tõke távozott, amit ugyanakkor a hozamok ellensúlyozni tudtak. Összességében részvényalapok vagyona 0,1%-kal növekedett.

A tõkevédett alapokba jelentõs tõke áramlott, ami meghaladta a 20 milliárdot. A kategória nettó eszközértéke 4,7%-kal növekedett, azonban ez is csak a harmadik helyre volt elegendõ.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott, bár némileg szerényebb mértékben. A tõkebeáramlás 12 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hónapban a hozamokkal együtt 3,3%-os volt.

Figyelemre méltó, hogy a hosszú ideig mellõzött nyilvános ingatlanalapoknál az elmúlt negyedévben már az értékesítés dominált. A friss tõke nagysága 5,8 milliárd. A tõkebeáramlás és a hozam együttesen 1,6 %-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 12 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamokkal együtt a vagyon 5,6%-kal növekedett, ami a legnagyobb növekedés a kategóriák versenyében.

Az árupiaci alapokba 0,6 milliárdnyi friss tõke érkezett. Bár a hozamok még nem hálálták meg a bizalmat, a nettó eszközérték így is 4,8%-kal növekedett, ami a második legmagasabb az elmúlt hónapban.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban jelentõsebb tõkekivonást tapasztalhattunk (94%-a részvényalapokból), ami meghaladta a 31 milliárdot. A vagyoncsökkenés mértéke meghaladta a 18%-ot.