Ezek a leggyakoribb hibák a kötelezõ biztosítás megkötésekor
2013.11.22
Sokaknak még mindig megéri kötelezõ felelõsségbiztosítást váltani: a PBA Biztosítási Alkusz friss adatai szerint a náluk új szerzõdést kötõk jövõ évi kötelezõjükön 23,6 százalékot spórolnak, vagyis az idén fizetett, átlagosan csaknem 17 500 forintos tarifájukat, 11 600-ra csökkentik 2014-ben. A budapestiek még ennél is jobban jártak, mert õk átlagosan csaknem 10 ezer forintot takarítottak meg.

Csupán bõ egy hetük van azoknak, akik jelenlegi kötelezõ felelõsségbiztosításukat fel akarják mondani és január 1-i fordulónappal újat akarnak kötni helyette. A PBA összefoglalta a kötelezõ biztosítás megkötésével kapcsolatos leggyakoribb hibákat és a következõ napok legfontosabb teendõit.

A PBA Biztosítási Alkusz új biztosítást kötõ ügyfelei éves szinten átlagosan 11 619 forintot fizetnek majd 2014. január 1-tõl, vagyis csaknem 6 ezer forinttal kevesebbet, mint jelenlegi szerzõdéseikért. Ez átlagosan 23,6 százalékos csökkenést jelent.

Amint a PBA-nál az elsõ három hétben kötött szerzõdések adataiból kiderül, a legnagyobb átlagos megtakarítást a Budapesten élõk érték el. Õk 2013-ra megkötött kgfb szerzõdéseiknél 27,5 százalékkal kevesebbet, vagyis 15 777 forintot fizetnek majd 2014-ben. Ez azonban 4-5 ezer forinttal magasabb, mint a vidék és a megyeszékhelyek 2014-ben fizetendõ átlaga. A megtakarítás aránya Budapesten kívül ugyan kisebb (21,3-22,5 százalék), mégis kisebb végösszeg áll majd a csekken.

Kötelezõdíjak alakulása a PBA ügyfelei körében (2013. november 21.)


Az idei kampányban a kötelezõ és lakásbiztosítás együttkötése az egyik legnagyobb sláger, hiszen a kfgb díja így akár a felére is csökkenhet. A másik népszerû párosítás a kgfb-casco, ahol a kötelezõ 20 százalékkal is olcsóbb lehet. „Nagyon sokan választják a PBA saját fejlesztésû kiegészítõ biztosításait is” – teszi hozzá Waldmann Péter, a biztosítási alkuszcég online üzletágának vezetõje. „A legkedveltebb közülük a PBA Help balesetbiztosítás, a PBA Asszisztencia Plusz és a Vadkárbiztosítás, ezeket követi a listán a szélvédõkár ellen köthetõ biztosítás.”

Mit kell tudni az utolsó hétrõl?

Fontos határidõ: december 1.
Az a naptári évfordulóval rendelkezõ ügyfél, aki nem lép december 1-ig, már nem tud biztosítást váltani. A felmondást az érintettek megtehetik faxon vagy személyesen a biztosítók ügyfélszolgálatán. „Az elõzõ biztosítás felmondását az alkuszok is vállalják” – mondja Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz szakmai vezetõje. „Mi ezt akkor tesszük meg az ügyfél helyett, ha szerzõdését november 28-án éjfélig véglegesíti honlapunkon és aláírt megbízási szerzõdése november 29. éjfélig beérkezik elérhetõségeink valamelyikére”.

Ha a dokumentumokat az ügyfél nem küldi el idõben az alkusznak határidõre, akkor a kiesõ idõszakra fedezetlenségi díjat kell majd fizetnie. Mivel az elõzményszerzõdést fel kell mondani, az adatok kitöltése során az elõzõ biztosító nevét és kötvényszámát is pontosan meg kell adni.

Mire figyeljünk?
A kampány három hetének tapasztalatai alapján a kgfb-t váltók leggyakoribb hibája, hogy rosszul adják meg az évforduló dátumát. A 2010 elõtt kötött szerzõdések esetén a fordulónap mindig január 1. és nem december 31. Az ennél késõbbi szerzõdéseknél azonban már nem január 1-e az évforduló, hanem a szerzõdéskötés napja.

Waldmann Péter szerint érdemes odafigyelni az elérhetõségek és személyes adatok pontos megadására, hogy a biztosító kérdés esetén valóban elérje ügyfelét, illetve az elektronikus úton küldött számlák, illetve kötvény sikeresen célba érjenek. Érdemes pontosan megadni a kárelõzményeket, különben a szerzõdõ utólag szembesül azzal, hogy a korrekciót követõen magasabb díjat kell fizetnie.

Felmondás kampányon kívülieknek
Egyre többen vannak azok, akik 2010 után kötötték meg kötelezõjüket: számukra általános szabály, hogy a kgfb-szerzõdésüket az évforduló napját megelõzõ 30-ik napig mondhatják fel, új szerzõdést pedig a kockázatviselés kezdetét megelõzõ napig (vagyis az évforduló napjáig) tudnak kötni.