Társasház biztosítás: ezek a leggyakoribb káresetek
2014.02.27
Igen bosszantó tud lenni, mikor felfedezzük a lakás falán a beázás egyértelmû jeleit, és ugyancsak kellemetlen, ha falfirkák vagy rongálás nyomai csúfítják a lakókörnyezetet. Problémák, amikre egyszerû a megoldás, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire nyújt védelmet a társasházunk biztosításának szerzõdése és milyen kiegészítõ biztosításra van szüksége a lakás tulajdonosának a megfelelõ biztonságérzet megteremtéséhez.

A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai alapján a leggyakoribb káreset a társasházakban a beázás. Ennek elsõsorban az az oka, hogy a házak csõszerkezete sokszor elavult és ezért gyakoriak a csõtörések. Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának fõosztályvezetõje elmondása szerint a biztosítótársasághoz több olyan kárbejelentés is érkezik, amikor nem az épület elavultsága, korszerûtlensége, hanem az emberi mulasztás, mint például a nyitva hagyott vízcsap okozza a beázást.

„A panelházak esetében a külsõ betonelemek illesztései, vagy a tetõszerkezet állapota sem mindig megfelelõ, ezek pedig mind okai lehetnek a beázásnak. Ilyen bejelentéseket fõként heves esõzések, viharok idején kap a biztosító társaság. Szintén kiemelt helyen szereplõ káreset a társasház falainak összefirkálása, a kaputelefonok, ajtók és felvonók rongálása, az üvegkárok, újépítésû házak esetében pedig sokszor a hiányos kivitelezés okán keletkeznek. Leggyakrabban a régi társasházak károsodnak, különösen a belvárosi, jellemzõen háború elõtti épületek. Ezek mára gyenge szerkezetük, elmaradt vagy hiányos karbantartásuk miatt könnyen sérülnek, fõként viharok idején” – teszi hozzá a szakértõ.

Hogyan érdemes társasház-biztosítást kötni? Lakásonként vagy lakóépületre?

A lakóépület egészére megkötött szerzõdés több elõnnyel jár: Egyrészt a teljes épület biztosítottá válik, nemcsak a közös tulajdon, hanem a lakások is. Amellett, hogy olcsóbb a lakásonkénti biztosításnál, a károk bejelentése és ügyintézése lényegesen könnyebbé válik és ez nemcsak a lakók életét, hanem a közösség képviselõjének munkáját is megkönnyíti.
Egy társasház képviselõjének komoly felelõssége, hogy mindig elõrelátóan, gondosan eljárva csökkentse a gazdálkodási, üzemeltetési kockázatokat és költségeket. Azonban fel kell készülnie a váratlan helyzetekre, kiadásokra is. Amikor optimális biztosítási védelmet akar a társasháznak, akkor is jól össze kell hangolnia a közösség és a tulajdonosok egyedi érdekeit.
Amikor a tulajdonosoknak - közös szerzõdés hiányában - maguknak kell külön-külön biztosítani lakásukat, gyakran elõfordul, hogy a lakók egy része nem kötötte meg a szerzõdést vagy volt ugyan biztosítása, csak elfelejtette befizetni a díjat és az megszûnt. Ez kritikus helyzethez vezethet egy komolyabb kár esetén (pl. tûz, robbanás), mert könnyen elõfordulhat, hogy a biztosított lakások arányában kifizetett kártérítés nem elegendõ az épület helyreállítására. A kiköltöztetett lakóknak hosszabb távon vagy akár végleg más otthonról kell gondoskodniuk.

Egy másik fontos érv, hogy közös szerzõdéshez kapcsolódó egyéni lakásbiztosítások kedvezõbb díjjal köthetõk, ebben a szerzõdésben a lakók a lakás ingóságait biztosíthatják.

Figyelnünk kell arra is, hogy a közös szerzõdésben lakásunkra vonatkozó biztosítási összeg nagysága megfelelõ-e.

„Amennyiben otthonunk az átlagosnál jobb mûszaki színvonalú, drágább anyagokat építettünk be, akkor célszerû a lakásunkra kötött ingóságbiztosításhoz kiegészítõ épületbiztosítást kötni olyan mértékû biztosítási összegre, amely biztosítja egy komolyabb kár esetén az eredeti állapot helyreállítását”- mondta Halmos Gyula.

Azt, hogy milyen biztosítási eseményekre kell felkészülnie egy társasháznak, az elõforduló leggyakoribb károk és a szélsõséges idõjárási jelenségek és természeti katasztrófák önmagukban meghatározzák.

A leggyakoribb károk között elsõ helyeken szerepel a csõtörés, üvegtörés, az egyre többször elõforduló viharkárok, vagy a jégverés. Földrajzi fekvéstõl függõen fontos az árvízvédelem, sõt földrengés elleni védelem is, gondoljuk csak arra, hogy idén már 4 kisebb földrengés volt hazánkban.

A társasházi alapbiztosítás (vagyonbiztosítás) tartalmazza a legnagyobb károkat okozó biztosítási események fedezetét, és ezeken kívül felhõszakadásra, tetõbeázásra, panel és/vagy blokk hézag beázásra, de még a termõtalaj és növényzet káraira szóló kártérítést is. Szerepel a tûz és a robbanás, robbantás is, amelyek rendkívüli, esetleg helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a közösség lakóépületében.

A gyakori betörések kapcsán figyelmet érdemel az épületrongálás, amely jelentõs összegû lehet már egy betörési kísérlet esetén is. A fedezetet ki lehet terjeszteni az épület-berendezések és tartozékok rongálási és lopáskáraira is (pl. világítótestek, antenna-, erõsítõrendszerek, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek), sõt fedezetet jelent a liftek rongálására és a vandalizmus okozta károkra is.

Biztosíthatók a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjármûvek is.

„Mindenképpen fontos megkötni a felelõsségbiztosítást, amely megtéríti a lakóközösség helyett azokat a károkat, amelyekért a közösség vagy annak egy tagja, mint épülettulajdonos a magyar jog szerint kártérítési kötelezettséggel tartozik. A Groupama Garancia Biztosító e kiegészítõ biztosítás keretén belül külön díj nélkül jogvédelmi szolgáltatást is nyújt a biztosítottak számára.
Ha a társasház az épület felújítását tervezi, akkor javasolt a szükséges építõanyagok, eszközök, berendezések biztosítási védelmérõl külön gondoskodni, erre szintén van lehetõség a közös biztosítás keretében”- mondta a szakértõ.