Bernardino: meg kell õrizni a biztosítók jó hírnevét
2013.11.22
Európai biztosítási és nyugdíj felügyeleti szerve szerint a következõ két év kúlcsfontosságú az új tõkeszabályok sikere szempontjából.

Minél több cég dolgozik együtt, annál következetesebb és hatékonyabb lehet a Szolvencia II elõkészítése és teljes körû végrehajtása 2016-ban – fogalmazott az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke a szervezet harmadik, éves konferenciáján, Frankfurtban.

Gabriel Bernardino a konferencián résztvevõ küldötteknek elmondta, hogy a hatóság nyilvános konzultációt kíván folytatni 2014-ben a technikai részletekrõl és végrehajtási iránymutatásokról annak érdekében, hogy a szabályok megfelelõ idõben végrehajtásar kerüljenek.

Bernardino szerint a következõ két évet arra kell használni, hogy olyan intézkedések kerüljenek végrehajtásra, mellyekkel a legrosszabb forgatókönyvek elkerülhetõk. Ehhez a termékek átalakítására is szükség van, hogy a termékmix fokozatosan alakuljon át a biztosítóknál. Minderre természetesen az ügyfelek jogainak megsértése, félrevezetõ értékesítés nélkül kell megtörténnie.

“Meg kell védeni a biztosítási ágazat jó hírnevét” – fogalmazott Bernardino.

A jó szabályozás azonban csak az elsõ lépés az elnök szerint. Ennél sokkal nagyobb és nehezebb feladat a szabályozás következetes végrehajtása, és a folyamat egész EU-ban történõ figyelemmel kísérése. Éppen ezért helyez nagy hangsúlyt az EIOPA a felügyeleti konvergencia elõmozdítására.