Nincs még jó válasz a terrorra
2016.04.01
Nem sikerült egyelõre kielégítõ választ adni a biztosítási szektornak a növekvõ, globális terrorveszély által támasztott kihívásokra a JLT Re és a JLT Specialty Ltd. tanulmánya szerint. Elenyészõ azon biztosítási termékek száma a piacon, melyek terrortámadások esetén is kielégítik az ügyfelek igényeit.

A biztosítási, és értelemszerûen a viszontbiztosítási szegmens csak nagyon lassan reagál, holott az elmúlt hónapok eseményei is azt támasztják alá, hogy a terrortámadások okozta károknak csak egy töredékét tudják mitigálni a különféle konstrukciók. A JLT jelentés (Viewpoint Report – Rising to the New Terror Challenge) a novemberi párizsi támadásokat példaként felhozva mutatta be, a károk milyen elenyészõ részét képesek fedezni a biztosítások jelenlegi formájukban. A teljes kárértéket a szakemberek 9 és 12 milliárd dollárra becsülik, ennek nagyon elenyészõ részét képezte a tényleges tulajdonban esett kár, ezáltal a biztosítási lefedettség is elhanyagolható volt.

Az óriási különbség egyik oka, hogy a hagyományosnak mondható konstrukciókat olyan katasztrofális mértékû terrorcselekményekre strukturálták, ahol a tulajdonban okozott jelentõs mértékû, fizikai kárból egyenesen következik a kiesett üzletmenetbõl eredõ kárérték. A terrorfenyegetés természete azonban megváltozott, nem épületek, szimbólumok lerombolása, hanem a minél több áldozat az elsõdleges cél. Tovább növeli a kockázatokat a mintegy 5000 fõnyi uniós állampolgár, aki jelenleg Szíriában és Irakban harcol a szélsõségesek oldalán, illetve a menekültáradattal óhatatlanul az Európai Unió területére érkezõ beszivárgó terroristák. Ugyancsak új vetülete a terrorizmusnak a célzott kibertámadások jelensége, azaz jól láthatóan komplexebb termékekre van szükség, amik változatos természetû fenyegetések ellen is képesek védelmet nyújtani.

A közelmúlt támadásai arra a jelenségre is ráirányították a figyelmet, hogy olykor a támadásban csak közvetve érintett vállalkozásoknak is komoly bevételkieséssel kell számolni. A 2014-es bostoni maratonon történt robbantás után még 80 órával késõbb is a város jelentõs területei le voltak zárva, kényszerszünetre ítélve az ott található vállalkozásokat. A hasonló eseményekre a nagyobb cégek viszonylag jól tudnak reagálni, a kisebb vállalkozások azonban képtelenek mitigálni az ezekbõl származó kieséseket, de a vendéglátó és kereskedelmi szektorok is jellemzõen a komoly fenyegetettségnek kitett vállalkozások közé tartoznak.

A JLT jelentése egyértelmûen az új biztosítási termékek minél gyorsabb kidolgozásában és bevezetésében látja a megoldást. Ezeknek a konstrukcióknak közös jellemzõje kell legyen, hogy a fenyegetések széles spektrumát le tudják fedni, beleértve a tulajdonban keletkezett fizikai károkat, a kiberbûnözésbõl, vegyi, biológiai és nukleáris támadásokból, illetve a kényszerû üzletmenet megszakításokból eredõ károkat.