Kötelezõ: ne hagyja hétvégére, nagy lesz a kapkodás!
2013.11.27
Aki biztos akar lenni abban, hogy a jelenlegi kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosításának (kgfb) felmondása valóban eljut a biztosítóhoz, az legkésõbb csütörtökön küldje el azt - közölte a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.

Az autósok vasárnap éjfélig mondhatják fel jelenlegi biztosításukat, vagyis eddig kell megérkeznie a felmondásnak a biztosítóhoz. A dátum azonban praktikusan pénteket jelent, hiszen a hétvégén a biztosítók zárva tartanak. A jövõ évi új szerzõdést viszont elég megkötni december végéig.

A CLB-vel ellentétben a biztositas.hu internetes alkusz azt közölte az MTI-vel, hogy az alkuszi portálokon szombaton ugyan még felmondhatják szerzõdésüket az ügyfelek, de nem érdemes az utolsó pillanatig várni.

Az FBAMSZ közleménye szerint péntekig valamennyi független alkuszcég teljesítési garanciával tudja befogadni a felmondásra vonatkozó megbízást. Egyes nagyobb online alkuszok azonban még a szombati napon vagy annak egy részében is vállalják az elõzménybiztosítások felmondását. Ezért ebben az esetben érdemes körülnézni az általunk ismert alkuszcégek honlapján, hogy tisztában lehessünk ezekkel a lehetõségekkel.

A biztosítók automatikus faxkészülékei még vasárnap is fogadni fogják a beérkezõ felmondásokat. Errõl azonban már nem lesz átvételi elismervényünk, vagyis vitás esetben nehezen fogjuk tudni igazolni, hogy valóban határidõre elküldtük a dokumentumot. A legtöbb, amit ebben az esetben tenni tudunk, hogy gondosan megõrizzük a faxgépünk visszaigazolását az adatátvitel teljesítésérõl.

Amennyiben a felmondás nem érkezik meg a biztosítóhoz december 1-én éjfélig, akkor az autós a mostani biztosítójánál marad a következõ évre is. Ezen nem változtat az sem, ha közben másik biztosítóval kötött szerzõdést. Az sem zárható ki, hogy a nagy torlódás miatt ez csak januárban derül ki.