Magyar ûrszonda kerülhet a Holdra az AIG támogatásával
2013.11.27
Szponzorációs együttmûködési megállapodást kötött az AIG Biztosító magyarországi fióktelepe és a Puli Space Technologies nevû hazai vállalkozás, melynek célja egy magyar ûrszonda eljuttatása a Holdra a Google által támogatott versenyen. A biztosított magyar ûrkutatók hamarosan Hawaii szigetén tesztelik élesben a szondát.

Az AIG Biztosító magyarországi fióktelepe lett a Puli Space Technologies Kft. ezüst fokozatú szponzora a novemberben megkötött megállapodás alapján. A támogatás keretében a biztosítótársaság felelõsségbiztosítási szolgáltatásokat nyújt az ûrszondát fejlesztõ hazai vállalkozás számára.

Mint ismert, a Puli Space Technologies a Google által támogatott Lunar XPRIZE tudományos verseny egyetlen magyarországi résztvevõjeként 2010 óta készül arra, hogy a Holdra juttassa saját fejlesztésû ûrszondáját, melynek ott meghatározott feladatokat kell elvégeznie. A 30 millió dollár összdíjazású verseny célja, hogy magántõkébõl épült berendezések eljussanak a Holdra. A feladatot 2015 végéig kell végrehajtania a versengõ csapatoknak.

"Vezetõ felelõsségbiztosítási vállalatként büszkék vagyunk, hogy támogathatjuk Magyarország elsõ Holdra készülõ ûrszondájának célba érkezését" - mondta az együttmûködés kapcsán Dr. Hergert Ottó, az AIG Biztosító igazgatója. A biztosítási szakértõ hozzátette: a szponzorációs együttmûködés keretében a Puli Space Hold-ûrszondájának az egyik mikrocsipjét AIG felirattal látják el.

A Puli I2.0 jelû rovere a marokkói sivatagban, 2013 február

Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies vezetõje elmondta: „A magyar stáb december elsõ felében Hawaii szigetén, egy 2700 méter magasban lévõ terepen, a PISCES nemzetközi ûrkutató központban teszteli élesben az ûrszonda prototípusát.“ Hozzátette: a vulkanikus helyszínen lehet a legpontosabban szimulálni azt a feladatsort, amit a Lunar XPRIZE versenykiírása szerint el kell végezni a versenyzõknek. „Ez egy minimum 500 méteres távolság megtételébõl áll a Hold felszínén, és panorámaképek és videó készítésébõl, amelyeket vissza kell küldeni a földi irányítóközpontba.“

Biztosítás az ûrben

A folyamatosan bõvülõ globális ûripar igényeinek kielégítésére az AIG egyesült államokbeli anyavállalata ûrszondák, mûholdak és egyéb külsõ atmoszférában mûködõ objektum és fejlesztõje számára is nyújt már felelõsségbiztosítást.