Egyre több autós játszik vezetés közben!
2020.05.29

A holland Közlekedésbiztonsági Kutatóintézet (SWOV) felmérése szerint a járművezetők közül mind többen játszanak a kormány mögött ülve: 2019-ben 8,2 százalékuk vallotta be, hogy néha játszik vezetés közben telefonján, szemben 2017-es 3 százalékkal.

A járművezetők 70 százaléka mondta az, hogy vezetés közben használja valamilyen módon a telefonját, például navigációhoz, hogy zenehallgatáshoz.

A felmérés a kerékpárosok mobiltelefon-használatát is vizsgálta, megállapítva, hogy a fiatalabb biciklisek nagyobb valószínűséggel használják telefonjukat tekerés közben. A SWOV azt is megállapítja, hogy a telefon kerékpározás közbeni kézben tartásának 2019. július 1-jén hatályba lépett tilalmának eddig csak korlátozott hatása volt Hollandiában.

A kutatóintézet szerint a közlekedés közbeni mobiltelefon használat kedvezőtlen trendjét a szabályok betartatásának hiánya és az emiatt általános vélekedés magyarázza, miszerint kicsi az esélye a rajtakapásnak.

A brit Transport Research Laboratory (TRL) közlekedéskutató intézet márciusban arra figyelmeztetett, hogy mobil operációs rendszereken futó autós szórakoztató rendszerek, nevezetesen az Android Auto és az Apple CarPlay rendkívül veszélyesek a járművezető figyelmének elterelése miatt. A TRL kutatása megállapítja, hogy vezetők reakcióideje ezen érintőképernyős rendszerek használatakor még rosszabb volt, mint a vezetés közbeni üzenetírás esetén, de még az alkoholos befolyásoltságnál is.