Egyre több otthon épül, egyre drágábban
2018.04.13
Az idén 15-20 ezer új lakás épülhet meg a tavalyinál 10-12 százalékkal drágább építõanyagokból és 10-15 százalékkal nagyobb munkaerõköltséggel. Az építõk és a gyár­tók is a lakásáfa meg­hosszabbítását sürgetik – derül ki a Világgazdaság Construmán készült piaci körképébõl.

Az idén 15 ezer lakás épülhet, jövõre még több, vagyis néhány év alatt megépülhet évi 30-40 ezer új lakás, ami már elfogadható mennyiség – jelentette be a térség legnagyobb építõipari szakkiállításának megnyitóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A szakpolitikus szerint a kormány megteszi a szükséges lépéseket a vállalkozások kapacitásbõvítéséhez és hatékonyságnöveléséhez, ezt szolgálja a 20 milliárd forintos gépesítéstámogatási csomag is.
A keresletet már megteremtette a CSOK bevezetése és a lakásáfa csökkentése. A több mint 300 ezer fõs építõipar idei 3 ezermilliárd forintos termelési teljesítményéhez a nagy állami projektek, a Paks II., a Puskás Ferenc Stadion és a Liget projekt is hozzájárul.

A lakáspiac mint az építõipar egyik fókuszterülete további bõvülés elõtt áll, ezt jelzi a válság elõtti szintre nõtt lakáshitelezés is – mondta Becsei András, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. vezérigazgatója, aki a Világgazdaság kérdésére elmondta: az öt évvel ezelõtti 1700 milliárd forintos értékesítési eredményüket tavalyra megháromszorozták. Korábban a megtakarítások 5-10 százalékát, ma már a 20-25 százalékát használják fel lakásvásárlásra, a többi továbbra is felújításokra megy.

A piacvezetõ építõanyag-kereskedõ cég, az ÚjHáz Centrum a Construmán hozta nyilvánosságra elsõ lakáspiaci trendjelentését. Eszerint – mint Juhász Attila, a társaság igazgatósági elnöke ismertette – a tavaly 350 milliárd forintos forgalmú építõanyag-piacon az idén 15-20 százalékos bõvülést várnak a piac szereplõi.