Minden negyedik cégtõl loptak üzleti titkot idén
2013.11.29
Az üzleti titok védelmét biztosító szabályok európai szinten történõ harmonizálására tett javaslatot csütörtökön az Európai Bizottság. Minden negyedik európai cégtõl loptak üzleti titkokat 2013-ban – írja a BruxInfo.

Európa-szerte egységes szabályokkal venné fel a harcot az üzleti titok illegális úton történõ megszerzésével, felhasználásával és nyilvánosság elé tárásával szemben egy új irányelvtervezet, amit csütörtökön mutatott be az Európai Bizottság.

A javaslat elõször definiálja európai szinten az üzleti titok fogalmát, és határozza meg azokat az eszközöket, amelyeken keresztül az üzleti titok ellopásának áldozatai jogorvoslatot kaphatnak. A Bizottság által javasolt egységes szabályok megkönnyítenék a tagállami bíróságok dolgát, valahányszor bizalmas üzleti információk eltulajdonlásával kapcsolatos ügyekben kell eljárniuk.

A kárvallott, ha bizonyítani tudja majd az üzleti titok mások által jogtalan módon (lopás, kémkedés vagy megvesztegetés útján) történõ megszerzését, a bíróságon keresztül letiltathatja a bizalmas információk felhasználásával készült termékek uniós belsõ piacon történõ árusítását, és az okozott kár megtérítését is könnyebben elérheti.

Egy nemrég bemutatott felmérés szerint az elmúlt tíz évben ötbõl legalább egy cég rovására próbáltak meg bizalmas üzleti információkhoz nem megengedett eszközökkel hozzáférni mások. Egy másik, frissebb tanulmány pedig egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy minden negyedik európai céget károsítottak meg idén az EU-ban ilyen módon. A jelenség elterjedését mutatja, hogy miközben 2012-ben még csak a cégek 18 százaléka számolt be az üzleti titok ellopásának kísérletérõl, addig 2013-ban már 25 százalékuk, azaz minden negyedik vállalkozás.

Az üzleti titok lehet technikai jellegû (gyártási folyamat, szoftver), kereskedelmi természetû (vásárlók vagy ügyfélkörrõl szóló lista). Lehetnek hosszú távú stratégiai elõnyei (például egy étel, vagy ital, vagy kozmetikum, parfüm receptje, de lehet rövid távon üzleti lépéselõnyt jelentõ információ. Így például az, hogy egy új terméket mikor dobnak a piacra, milyen árajánlatot tesz valaki egy tenderen stb.

Biztosítással az adatlopás ellen

Az informatikai környezetbõl fakadó adatvédelmi kockázatok a technológiai biztosítékok mellett ma már új típusú biztosítási szolgáltatásokkal is fedezhetõk, ráadásul hazánkban is. Ezek a termékek jellemzõen a személyes adatok és vállalati információk nem megfelelõ kezelése esetén nyújtanak fedezetet.