Figyelem: már lehet igényelni az ingyenes készpénzfelvételt
2013.12.02
Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben pénteken, amely tartalmazza a bankoknál februártól igénybe vehetõ ingyenes készpénzfelvételi lehetõség igénylési módját. Az igénylõknek december elsejétõl nyílik módjuk arra, hogy nyilatkozzanak.

A pénzforgalmi szolgáltatásról szóló törvény úgy módosult, hogy a pénzforgalmi szolgáltató díjtól és költségtõl mentes készpénzkifizetést, illetve Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépbõl történõ készpénzfelvételt köteles biztosítani havonta kétszer, 150 ezer forintig, bizonyos feltételek mellett. Ilyen feltétel az, hogy a fogyasztó a 16. életévét betöltötte, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a pénzforgalmi szolgáltatónál nyilatkozatot tesz, amelyben egy számlát jelölhet meg, amelyre vonatkozik az ingyenesség.

A rendelet felsorolja, hogy a bankszámla tulajdonosának milyen adatokat kell megadnia, egyben tartalmazza mellékletében a kitöltendõ ûrlapot is. Az ûrlap aláírójának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: amennyiben jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetõségével, vagy a nyilatkozatban valótlan tartalmat közölt, a megjelölt pénzforgalmi szolgáltató jogosult az elengedett tranzakciós díjakat visszamenõleg egy összegben érvényesíteni.

Január 20-ig érdemes nyilatkozni

A nyilatkozatot - amelynek tartalmát és formáját is meghatározza a rendelet - ez év december 1. és 2014. január 20. között lehet megtenni, ha a számlatulajdonos már február 1-tõl igénybe akarja venni a kedvezményt. Aki már februártól élne ezzel a joggal, annak január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az idõpontot, az csak késõbb válik jogosulttá erre. A kitöltött és aláírt nyilatkozatot egyébként hozzátartozó is beviheti majd a bankfiókba.

December 1-jétõl a bankoknak a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát személyesen vagy a netbankon keresztül. A nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megõrizni.