Már az Axa is tart az éghajlatváltozástól
2015.05.26
A biztosítótársaság bejelentette, hogy 500 millió eurót von ki szénipari befektetéseibõl, a zöld technológiai beruházásait pedig megtriplázza.

Az Axa úgy döntött, hogy a megválik azon cégek papírjaitól, amelyek túl nagy kitettséggel rendelkeznek a széniparban. EZ nagyjából 500 millió eurónyi befektetést érint a portfoliójában. A döntés mögött a klímaváltozás biztosítási ágazatra gyakorolt hosszú távú hatásai állnak.

A cég arra is ígéretet tett, hogy a zöld technológiai beruházásait megháromszorozza: 2020-ig több mint 3 milliárd euróra növeli, továbbá információkat fog közölni a befektetõkkel a klímaváltozás beruházásokra gyakorolt hatásairól.

A francia biztosító elnök-vezérigazgatója szerint a részvényesekkel és biztosítottakkal szembeni kötelezettség diktálta a döntést, mivel a jelenlegi tudományos álláspont szerint ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás legrosszabb következményeit, meg kell akadályozni, hogy az iparosodás elõtti hõmérsékleti szintet 2 Celsius fokkal meghaladjuk.

Hosszú távú intézményi befektetõként a mi felelõsségünk is, hogy kockázati tényezõként tekintsünk a szénre, továbbá segítsük a globális energetikai átmenetet – közölte Henri de Castries.

Az Axa ezért úgy döntött, hogy megszabadul azon bányavállalati befektetéseitõl, amelyek forgalmuk felét szénbányászatból nyerik, valamint a jövõben is tartózkodni fog ezektõl. Azon villamos közmûvek is tiltólistára kerültek, amelyek széntüzelésû erõmûvekbõl nyerik az energia legalább felét.

Speciális adatszolgáltatók segítik majd az Axa-t abban, hogy beazonosítsa az érintett társaságokat.