Ausztria döntött: a biztosítók hitelezhetik a nagyvállalatokat
2013.12.05
Az osztrák pénzügyi felügyelet döntése értelmében jövõre a biztosítók közvetlenül hitelezhetnek top minõsítésû vállalatokat. Ezzel a biztosítók esélyt kapnak, hogy növeljék befektetési hozamaikat a mostani alacsony kamatkörnyezetben, míg az osztrák cégek finanszírozási forráshoz juthatnak.

Az osztrák pénzpiaci felügyeleti hatóság (Finanzmarktaufsicht) szerdai bejelentése szerint a döntés nyomán akár 4,2 milliárd euró ilyen hitel képzõdhet. A hatóság a becsléseit a németországi példára alapozza, amely már egy ideje lehetõvé teszi a biztosítóknak a hitelezési gyakorlatot - írja a Reuters.

A jogszabályváltozás januárban lép életbe, amely a felügyeleti hatóság szerint „bevételnövelõ befektetési lehetõséget teremt a biztosítóknak az alacsony kamatkörnyezetben, miközben jelentõs mennyiségû finanszírozási forrást biztosít a hazai gazdaságnak és a biztosítási ügyfelek védelmét is megõrzi”. A lépéssel az osztrák biztosítók, mint a Vienna Insurance és az Uniqa számára lehetõvé válik, hogy hosszú távú senior hiteleket nyújtsanak befektetési minõsítésû, stabil cash-flowt termelõ vállalatok számára.

A szabályozás ugyanakkor határt szab a biztosítók által nyújtható hitelek mennyiségének, valamint az egyes hitelfelvevõkkel szembeni kitettségnek is.

Az osztrák vállalatok többsége még mindig elsõsorban banki hitelekre támaszkodik, a tõkepiaci finanszírozás helyett. A bankok vegyes választ adtak a felügyeleti döntésre, egyesek szerint a biztosítói versenytársak megjelenése az utolsó, amire szükségük van, míg mások szerint a hosszú lejáratú banki hitelek úgy is igen ritkák.