Globális járványtól tartanak leginkább a biztosítók
2013.12.10
A biztosítók világszerte a globális járványokat tartják a legnagyobb kockázatnak, amely az iparágra hosszú távon szélsõséges hatással lehet – derül ki a Towers Watson kutatásából.

A Towers Watson több mint 3000 biztosítási felsõvezetõt kérdezett meg világszerte arról, hogy szerintük mik azok a legextrémebb kockázatok, amelyek befolyással lehetnek a szélesebb befektetõi körre.

A globális járványokat a természeti katasztrófák és az élelmiszer-, víz- és energiaválság kialakulása követte a felállított rangsorban. A számítógépes támadások, a gazdasági válság, egy bankválság és egy jelentõsebb állam csõdje szintén az top 10-ben kapott helyett.

A lista elején tehát továbbra is a hagyományosnak tekinthetõ kockázatok – járványok, természeti katasztrófa – kaptak helyet, azonban a cyber-kockázatok, valamint a felhõben tárolt ügyféladatok kockázata szintén a legfontosabb kockázati tényezõk közé sorolódtak, ami arra enged következtetni, hogy az iparág kockázatkezelési gyakorlata lépést tart a korral – állítja jelentésében a Towers Watson.

A listán szereplõ kockázatok tehát igen komoly hatással lehetnek a biztosítók mûködésére. Az élelmiszer-, víz-, vagy energiaválság például a morbiditáson és mortalitáson keresztül gyakorolhatnak hatást a biztosítók mûködésére és eredményére.

Egy államcsõd esetén azok a biztosítók, akik jelentõs, az adott ország által kibocsátott államkötvény állománnyal rendelkeznek, szintén válságba kerülnének, a régióban megnövekedne az M&A tranzakciók száma a kényszerû értékesítések nyomán – olvasható a Towers Watson jelentésében.

Egy elhúzódó gazdasági válság hatása szintén igen összetett lenne a biztosítókra, amely igen hátrányosan érintené a bevételi sorokat, ugyanakkor az európai gépjármû-biztosítók tapasztalatai alapján, a válság komoly nyomás alá helyezné a háztartások pénzügyeit is, amely csökkentené az autóhasználatot, így a kárbejelentések gyakoriságát is, amely végsõ soron a biztosítók jövedelmezõségét akár javíthatná is.