Nagyobb volt a Xaver füstje mint a lángja
2013.12.10
A Xaver névre keresztelt hatalmas vihar hurrikán erejû széllökésekkel és árhullámokkal csapott le december 6-án Észak-Európában, súlyos vagyoni károkat és a közlekedési hálózatokban zavarokat okozva. A legsúlyosabb károkat az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában okozta Xaver.

A szigetországban körülbelül 1400 ingatlant öntött el a víz a partokon az 1953 óta tapasztalt legsúlyosabb vihar nyomán. Németország part menti területei, többek között Hamburg városa szintén súlyos viharnak, hullámcsapásoknak volt kitéve. Belgiumban, Dániában, Svédországban és Lengyelországban kevésbé súlyos károkat jelentettek be. Jelentések szerint legalább nyolc ember vesztette életét Észak-Európában és több mint félmillió lakásban szûnt meg az energiaszolgáltatás a vihar nyomán.

Az európai katasztrófa károkról adatokat szolgáltató független szervezet, a Perils jelenleg még csak a vihar hatásainak elemzésénél tart, kellõen nagy veszteség esetén ugyanis teljes körû adatszolgáltatást is végez a Xaver kapcsán a cég.

Meteorológiai viszonyok

December 4-én egy igen erõs frontális rendszer alakult ki Grönland partjainál, amely igen gyorsan erõsödött majd Skócián és Észak-Anglián keresztül elérte Észak-Európa egyéb partjait is. A Berlini Szabad Egyetem adta a Xaver nevet a rendszernek. A vihar hatalmas, több mint 6 méter magas hullámokat okozott az Egyesült Királyságban és Németországban, amit hurrikán erejû szél is kísért, melyek egyes részeken meghaladták a 170 km/h sebességet is.

A Xaver a második legnagyobb vihar, amely a 2013/14-es szélvihar szezonban Európát érintette. A Chrisitan névre keresztelt, október 28-i vihar Észak-Európában nagyjából 1,35 milliárd dollárnyi biztosított kárt eredményezett – állítja a Perils.

Viszonylag enyhe károk

A hurrikán erejû szél és árhullámok legalább nyolc ember életét követelték Észak-Európában. Útakat, hidakat, vasútvonalakat kellett lezárni és több tucat repülõ és komp járatot kellett törölni. Az Egyesült Királyságot, Németországot és Hollandiát érintette legsúlyosabban a vihar, Lengyelországban legalább 400 ezer lakás maradt áram nélkül a leszakadt távvezetékek miatt. Svédországban szintén több ezer lakás maradt áram nélkül, míg Dánia partjainál a víz mosott el néhány ingatlant. A koppenhágai repülõteret lezárták a vihar idejére.

A tetõszerkezeteket érõ károk és a közlekedésben jelentkezõ zavarok ellenére az erõs szél mégsem okozott súlyos károkat, az árhullámok hatását pedig a megerõsített tengerparti védelemnek sikerült enyhítenie.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban két ember vesztette életét Skócia partjainál a nagy erejû szélben, több mint 130 ezer lakás és üzlet maradt energiaellátás nélkül, a közlekedési vonalaknak pedig szinte minden fajtája használhatatlanná vált, fõként a kidõlt fák miatt.

Az északi-tengeri olaj- és gáztermelõk – többek között a ConocoPhillips, a Maersk Oil és a Statoil – is csökkentették termelésüket, és több helyen evakuálták a személyzetet.

Az óriási árhullámok mellett a Xavert kísérõ súlyos esõzések nyomán több folyó elhagyta medrét, több ezer embert evakuálni kellett otthonából és több mint 1400 lakást öntött el víz. A kormány szerint egyes régiókban a tenger szintje olyan magasra emelkedett, amilyen csak 500 évente egyszer fordul elõ. A fokozott árvízvédelemnek köszönhetõen azonban több mint 800 ezer ingatlant sikerült megvédeni, így nem keletkezett akkora kár, mint 1953-ban.

Németország

Észak-Németországban a Xaver miatt a meteorológiai szolgálat szélsõséges idõjárási figyelmeztetést adott ki Hamburgra, Schleswig-Holstein, Alsó-Szászország és Bréma tartományokra. Az erõs szél számos területen okozott fennakadásokat a vasúti közlekedésben, és több tucat repülõgép járatot töröltek Hamburgban, Düsseldorfban és Kölnben.

A tengerparti áradások Hamburgban is komoly károkat okoztak. A halpiacot és a kikötõt elárasztotta a víz az 1960 óta nem látott árhullámok nyomán. Az Elba folyó partján fekvõ utcákat szintén elárasztotta a víz, amely egyes részeken több mint 6 méterrel emelkedett. Az elárasztott épületek eredményeként több iskola és üzlet is bezárt. A hajó forgalom a hamburgi kikötõben megállt.

Hollandia

Hollandiában az összehangolt védelmi intézkedéseknek köszönhetõen sikeresen megakadályozták az árhullámok károkozását, így csak néhány városban történt áradás. A tenger szintje több mint 4 métert emelkedett, amely a legmagasabb szint volt 1953 óta. A közlekedésben azonban így is jelentõs zavarok történtek. A holland biztosítók szövetsége szerint az elsõ becslések alapján a Xaver mintegy 5-10 millió euró közötti kárt okozott.