Évi 130 ezer forint adókedvezmény nyugdíjbiztosítások után
2013.12.11
Jövõre ismét jelentõs adókedvezményt kap, aki idõskorára nyugdíjbiztosításban tesz félre.

Magyarországon csupán a felnõtt lakosság töredéke engedheti meg magának, hogy az állami nyugdíj mellé saját megtakarításaival is biztosítsa megfelelõ idõskori jövedelmét. Ezért is tartja fontosnak Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (Fbamsz) azt a most kihirdetett jogszabályt, amely öt év után ismét adókedvezményt ad azoknak az ügyfeleknek, akik nyugdíjbiztosítással kívánják az öngondoskodást megoldani.

A kedvezmény mértéke a tárgyévi befizetések 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint. Eddig ezt az összeget csupán a nyugdíjpénztárak, illetve a nyugdíj-elõtakarékossági számlára befizetõk kaphatták meg. Az adójóváírást az ügyfél nem kapja meg közvetlenül, hanem az a nyugdíjbiztosításban felhalmozott összeget fogja növelni.

Az Fbamsz arra is felhívja a figyelmet, hogy a támogatott nyugdíjbiztosítás futamideje legalább tíz év, és csak abban az esetben fizet az ügyfélnek, ha nyugdíjba vonul, legalább 40 százalékban rokkanttá válik, illetve ha meghal.

A változtatás nyomán jelenleg számos biztosító gõzerõvel dolgozik ilyen jellegû termékek fejlesztésén. Ezek megjelenése a következõ hetekben várható.