Európa legnagyobb biztosítói – íme a rangsor!
2013.12.12
A mostani, pénzügyi nehézségekkel és alacsony kamatokkal terhelt környezetben Európa tíz legnagyobb biztosítási csoportja 4,3 százalékkal, 428 milliárd euróra tudta növelni díjbevételeit 2012-ben – derül ki a Fundación Mapfre biztosítási intézetének legnagyobb európai biztosítói rangsorából. A tanulmány szerint a növekedés nagyrészt a nemzetközi tevékenységekbõl, elsõsorban a latin-amerikai és ázsiai üzletekbõl származott, amely egyes esetekben még a helyi piacok visszaesését is kompenzálni tudta.
A Mapfre által, a társaságok 2012-es díjbevételei alapján felállított rangsort az Axa biztosító vezeti, amely tavaly 5 százalékkal, 84 592 millió euróra tudta növelni díjbevételeit, köszönhetõen mind az élet- mind a nem-életbiztosítási tevékenységének. Második helyen az Allianz, harmadik helyen a Generali végzett. Ami a díjbevételek elõzõ évhez viszonyított növekedését illeti, a legnagyobb eredményt a brit Prudential biztosító érte el, amely 2011-hez képest 24,9 százalékkal növelte bevételeit, de a svájci Zurich és a német Talanx és a spanyol Mapfre csoportok is kétszámjegyû növekedést könyveltek el. A Mapfre csoport növekedése nagyrészt az életbiztosítási szegmens 19 százalékos növekedésével magyarázható, amely kiváló teljesítményt elsõsorban a brazil és az amerikai üzleteknek köszönhetõ – derül ki a jelentésbõl.
Ami az eredmény vonalat illeti, a rangsorban szereplõ cégek tavaly összesen 16283 millió euró profitot termeltek, amely 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint 2011-ben. Az egyes társaságok eredményei azonban igen vegyes képet festenek. A legnagyobb európai életbiztosítási társaságok díjbevétele 272020 millió euró volt, amely igen csekély, 1,6 százalékos emelkedést jelent a megelõzõ évhez képest. Ezzel szemben a nem-élet üzletágban a tíz legnagyobb biztosítási csoport 4,9 százalékkal, 206441 millió euróra növelte díjbevételeit. A rangsorban szereplõ összes társaság növelni életbiztosítási díjbevételeit, kivéve a német Ergo csoport, amely 8,7 százalékos visszaesést szenvedett el. Az életbiztosítók rangsorát az Allianz vezeti 46889 millió euróval, a Mapfre a hatodik helyen végzett 15479 millió euróval. Õk a húzónevek Latin-Amerikában A Fundación Mapfre közzétette a latin-amerikai biztosítótársaságok 2012-es díjbevétel alapján összeállított ranglistáját is, amelyet 2004 óta a brazil Bradesco biztosító vezet. 2012-ben a társaság díjbevétele 10479 millió euró volt. Második helyen a szintén brazil Itaú/Unibanco áll, amely közel 30 százalékkal tudta növelni tavaly díjbevételeit. Harmadik helyet a spanyol Mapfre biztosítótársaság foglalta el. A régióban mûködõ multinacionális vállalatok rangsorában a Mapfre az elsõ helyen áll, melyet a Zurich és a MetLife biztosító követnek. A régióban mûködõ 10 legnagyobb multinacionális vállalat közül hét európai.
A Mapfre a nem-életbiztosítók rangsorában is elõkelõ helyet foglal el. Az életbiztosítók rangsorában három brazil bankbiztosító foglalja el az elsõ három helyet: a Bradesco, az Itaú/Unibanco és a Brasilprev. Õket négy európai multinacionális vállalat követ: a MetLife, a Zurich, a Mapfre és a CNP.