Régiónk legnagyobb biztosítói – íme a lista!
2014.09.05
A Deloitte idén is összeállította Közép-Európa TOP 500 vállalatának rangsorát, melyen belül az egyes ágazatokat, így biztosítási üzletágat külön is elemezte. Kiderült, hogy a szegmens 50 legnagyobb vállalata földrajzilag meglehetõsen koncentrált, a legtöbb biztosítót ezek közül Lengyelországban találjuk, de 6 magyar biztosító is felkerült a toplistára.

A viszonylag lassú gazdasági növekedés, a továbbra is alacsony kamatkörnyezet és a fokozott piaci verseny, beleértve a határokon átnyúló versenyt is, egyre nehezebbé teszi a biztosítók számára a növekedést. Az egész iparágban a biztosítók hasonló kihívásokkal néznek szembe: innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal kell megjelenniük a piacon, hatékony keresztértékesítést kell tudniuk végrehajtani és meg kell erõsíteniük az ügynöki és alkuszi kapcsolataikat, hogy ismét növekedni tudjanak – állítja Deloitte a Közép-Európa 500 legnagyobb cégét listázó jelentésében.

További kihívást jelentenek az új technológiák, amelyek teljesen átalakítják az értékesítési hálózatokat és az ügyfél-interakciót, de a szabályozói változásokkal való lépéstartás, valamint a pénzügyi és reputációs kockázatok is figyelmet igényelnek a biztosítók részérõl – állítja a Deloitte.

2013-ban, a top 50 közép-európai biztosító esetében átlagosan 0,8%-kal csökkentek a bruttó díjbevételek, vagyis folytatódott a 2012-ben megkezdõdött csökkenés, igaz akkor csak 0,2% volt az átlag, 2011-ben pedig még 1,5%-os átlagos növekedést jegyeztek a top biztosítók. Az átlagos csökkenés a Deloitte szerint bizonyíték a stagnálásra a szektorban. A top 50 biztosító több mint fele számolt be díjbevétel-csökkenésrõl.

A régió 50 legnagyobb biztosítójának teljes bruttó díjbevétele 5%-kal, 23,5 milliárd euróra csökkent. A rangsorban jelentõs változások is történtek az egy évvel korábbihoz képest: többek között a lengyel Grupa Europa 109,6%-kal növelte díjbevételét, így a 36. helyrõl a 10. helyre lépett elõ. A legnagyobb visszaesést a cseh ÈSOB Poji¹»ovna biztosító szenvedte el, amelyik a 9. helyrõl a 21. helyre csúszott vissza, 32,2 százalékos díjbevétel csökkenése miatt. A legnagyobb százalékos díjbevétel-csökkenést azonban a lengyel Benefia (VIG) szenvedte el (-50,9%).

A toplistát továbbra is Lengyelország uralja: összesen 16 vállalattal az 50-es listán, a második helyen a csehek állnak 11 társasággal. A földrajzi koncentráció a Deloitte szerint jóval nagyobb a biztosítók, mint a bankok esetében: a TOP 50-ben helyet foglaló biztosítók közül 42 származik Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból, Magyarországról, Szlovéniából és Romániából. Hazánk biztosítói közül az Allianz Hungária (18.), a Generali (22.), a Groupama Garancia (29.), az Aegon Magyarország (31.), az ING (36.) és az Uniqa (41.) kerültek fel a 50-es listára.

Ami a régió biztosítóinak növekedési kilátásait illeti, a Deloitte szerint erre igen komoly hatással lesz az általános gazdasági fellendülés, valamint a hagyományos biztosítási ágazaton belülrõl és kívülrõl jövõ új verseny.