Leesett, eltört, megrágta a kutya - minden negyedik elektronikai készülék megsérül
2013.12.12
A Generali Biztosító 18-75 év közötti magyar lakosság körében végzett internetes kutatást a háztartásaikban megtalálható elektronikai eszközökrõl. A felmérésbõl kiderült, hogy az internetezõk felének van okostelefonja, ugyanekkora az aránya a hordozható számítógépet használóknak, táblagéppel pedig a megkérdezettek 12%-a rendelkezik. Miközben okostelefonnal a húszas és a harmincas éveikben járók is rendelkeznek, a táblagép birtoklása inkább a harminc éven felüliek esetében jellemzõ. Laptopot vagy notebookot leginkább a huszonévesek, a felsõfokú iskolai végzettségûek és a Budapesten élõk használnak.

A mûszaki termékek, telekommunikációs eszközök, szórakoztatóelektronikai berendezések népszerûsége jó pár éve töretlen, értékesítésük, ha az utóbbi években csak kis mértékben ugyan, de növekedni tudott. 2013 második negyedévében például 14 százalékkal több ilyen készüléket vásároltak az elõzõ év azonos idõszakához képest. A legnagyobb növekedés a szórakoztatóelektronikai és a telekommunikációs piacon volt tapasztalható, de például a fotókészülékek értékesítése is tíz százalékkal magasabb volt. Általánosságban elmondható, hogy az év elsõ kilenc hónapja adja a mûszakicikk-forgalom 60-65 százalékát, míg az utolsó egy hónapban, azaz a karácsony elõtti idõszakban az éves összforgalom egynegyede is realizálódhat.

A legnépszerûbb karácsonyi ajándékok között évek óta szerepelnek az okostelefonok, táblagépek, televíziók és házimozi rendszerek, melyekre a gyártók és forgalmazók jellemzõen 1-2 év garanciát vállalnak. A Generali kutatása szerint azonban a tulajdonosok 81 százalékával elõfordult már, hogy elektronikai berendezése a garanciaidõn túl hibásodott meg. De a szerviz a garanciaidõn belül is visszautasíthatja a garanciális javítást például, ha a készülék „folyadék által sérült”, pedig az egyik leggyakoribb meghibásodási ok a Generali felmérése szerint, hogy vízbe ejtik a készüléket. A biztosító kutatásából kiderül, hogy az elektronikai termékek rendkívül könnyen megrongálódnak: az okostelefonnal, táblagéppel vagy laptoppal rendelkezõk negyedével elõfordult már, hogy zsebben vagy táskában hordva megkarcolódott a készülékük. Szintén gyakori eset – a megkérdezettek 14%-ával elõfordult már –, hogy leejtik a készüléket, így az eltörik, megreped, vagy a kijelzõje törik be.

A lehetséges sérülések ellenére a felnõtt lakosság csupán elenyészõ része rendelkezik valamilyen speciális kiegészítõ vagyon- vagy ingóságbiztosítással, holott például a lakásbiztosítás mellé köthetõ Házõrzõ Smart kiegészítõ biztosítással akár 5 évre növelhetjük a karácsonyra kapott okostelefonunk vagy szórakoztatóelektronikai berendezéseink biztosítási védelmét.

„A Generali Házõrzõ Smart kiegészítõ biztosítással rendelkezõknek olyan hétköznapi esetekben is megtérítjük a javítás költségeit vagy a készülék árát, mint például, ha véletlenül mosásba kerül a zsebben felejtett készülék, vagy megkarcoljuk azt a kulcsunkkal, esetleg házikedvencünk megrágja azt” – mondta Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója.